Az Erste csoport első kilenc havi eredményét az üzleti teljesítmény jelentős növekedése jellemzi – közölte hétfőn a bankcsoport. Az ügyfélhitelek állománya 2 százalékkal nőtt az időszakban, elősorban az új vállalati kihelyezések növekedésének köszönhetően. Az ügyfélbetétek állománya erőteljesen emelkedett, az első kilenc hónapban 5,3 százalékkal. Az értékpapír-megtakarítási programok száma ötödével bővült az előző év azonos időszakához képest. A digitális csatornák igénybevétele is magasabb, a George-nak 9,5 millió felhasználója van csoportszinten, miközben a digitális megoldások részesedése bőven meghaladja az egyharmadot a teljes termékértékesítésben.

erste
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

Bevételnövekedés a nettó kamatbevétel és a díj- és jutalékbevételek emelkedése nyomán

A nettó kamatbevétel jelentősen, 5422,3 millió euróra nőtt, ami 23,7 százalékos plusznak felel meg. A legnagyobb bővülést Ausztriában lehetett mérni. A nettó díj- és jutalékbevétel 1937,6 millió euróra emelkedett (plusz 5,9 százalék). Szinte minden elsődleges piacon növekedés volt tapasztalható, különösen a pénzforgalmi szolgáltatásoknál, de a vagyonkezelés területén is. A nettó kereskedési eredmény 337,4 millió euróra nőtt, a piaci értéken nyilvántartott pénzügyi eszközök eredménye mínusz 17,7 millió euróra csökkent (743,3 millió euróról). Ennek a két tételnek az alakulása elsősorban átértékelési hatásoknak tulajdonítható. A működési bevétel 7852,8 millió euróra emelkedett (plusz 25,2 százalék).

A költség és bevétel ráta 46,8 százalékra javult a növekvő működési eredménynek köszönhetően

Az általános igazgatási költségek 3674,6 millió euróra nőttek (plusz 8,7 százalék). A személyi jellegű ráfordítások 2195,4 millió euróra emelkedtek (plusz 11,6százalék), elsősorban a fizetésemelések miatt. Az egyéb adminisztratív költségek 1062,0 millió euróra nőttek (plusz 5,8 százalék) főként azért, mert az IT- és marketingköltségek magasabbak voltak. Az egyéb adminisztratív költségekben szereplő – és az egész 2023-as évre már elszámolt – betétbiztosítási alapokba fizetendő hozzájárulások 119 millió euróra csökkentek, leginkább Magyarországon. Az amortizációs és értékcsökkenési leírás 417,3 millió euró volt (plusz 1,6 százalék). Összességében a működési eredmény jelentősen, 4178,1 millió euróra nőtt (plusz 44,6 százalék). A költség és bevétel ráta 46,8 százalékra javult.

Az alacsony kockázati költségek is hozzájárulnak a nettó nyereség növekedéséhez

Az egyéb működési eredmény mínusz 326,9 millió eurót tett ki. Az ebben a sorban szereplő szanálási alapokba fizetendő hozzájárulás 113,5 millió euróra csökkent, és már a teljes 2023. évi összeget tartalmazza. 

A jelenleg két elsődleges piacon fizetendő bankadó összege 147,8 millió euróra emelkedett. Ebből 118,9 millió eurót Magyarországon vetettek ki. 

Ausztriában a bankadó 28,9 millió euróra nőtt. Mindemellett az egyéb működési eredményt negatívan befolyásolták az átértékelési hatások is.

Az eredményt terhelő adók összge 669,6 millió euró volt. A kisebbségi részesedések utáni jövedelem 740,9 millió euróra emelkedett, leginkább a takarékpénztárak lényegesen jobb eredménye miatt, ami elsősorban a magasabb nettó kamatbevétel következménye. Az anyavállalat tulajdonosaira jutó nettó eredmény (nettó nyereség) 2309,6 millió euróra nőtt az erőteljes működési eredménynek és az alacsony kockázati költségeknek köszönhetően.

A részvényenkénti 2,70 euró lehet

Az elemzői várakozások szerint az Erste csoport elsődleges piacai elkerülik a recessziót 2023-ban, és reál-GDP-növekedést érnek el. Az inflációs nyomás 2023-ban várhatóan mérséklődik, miután 2022-ben két számjegyű szintet ért el a rendkívül magas energiaárak miatt. A továbbra is erős munkaerőpiac támogatja a gazdasági teljesítmény növekedését a csoport összes piacán. A folyó fizetési mérlegek, amelyek 2022-ben jelentősen romlottak az elszabaduló energiaárak következtében, 2023-ban várhatóan javulnak az energiapiacokon bekövetkezett fordulat hatására. Az államháztartási egyenlegek hasonló konszolidációja várható a 2022-es jelentős költségvetési hiányokat követően. A GDP-arányos államadósság az Erste csoport összes piacán az előrejelzések szerint nagyjából stabil lesz, és így lényegesen az eurózóna átlaga alatt marad.

Ilyen környezetben az Erste csoport 5 százalék körüli nettó hitelnövekedésre számít. A fent ismertetett makrokilátások alapján a kockázati költségek alacsony szinten maradnak 2023-ban, habár a jelenlegi alacsony kockázati költségszintek mellett nehéz pontos előrejelzést adni, a csoport arra számít, hogy 2023-ban a kockázati költségek az átlagos bruttó ügyfélhitelek 10 bázispontja alatt lesznek.

A bankcsoport célja 15 százalékot meghaladó ROTE (Return On Tangible Equity) elérése 2023-ban, miközben a CET1-mutatója várhatóan erős marad. Ennek megfelelően az Erste csoport részvényenként 2,70 euró osztalék kifizetését javasolja a 2023-as pénzügyi évre. A legfeljebb 300 millió eurós részvény-visszavásárlás folyamata jól alakul, a keretösszeget már levonták a tőkéből.