Megnyílt az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bitcoin-ETF-ekkel kapcsolatos elbírálási időszaka, a jelenlegi idősávban a szabályozónak november 17-ig van lehetősége engedélyezni az első bitcoin-ETF-et, amelytől a befektetők jelentős része a kriptopiac széles körű elfogadását várja. A tegnappal zárult engedélybenyújtási időszakban 12 befektetési vállalat állt elő saját beadvánnyal, így az SEC-nek bőven van miből válogatnia.

Golden,Coins,With,Bitcoin,Symbol,On,A,Mainboard, 
bitcoin
Napokon belül megkaphatja az engedélyt az első bitcoin-ETF, a piacra dobásig azonban még hónapok is eltelhetnek.
Fotó: Shutterstock

Az elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek: ha az SEC el is fogad egy vagy akár több bitcoint követő tőzsdén kereskedett befektetési alapot, azok piacra kerüléséig minden bizonnyal még legalább egy hónapot kell majd várni, mivel az ETF-ek elindításához két technikai engedélyezési folyamaton is át kell esniük az alapoknak, és a procedúra egyes esetekben akár hónapokig is elhúzódhat.

A kriptopiaci szakértők azonban továbbra is optimisták: a Bloomberg ETF-elemzője, James Seyffarth például úgy véli, 90 százalék annak az esélye, hogy az SEC még január 10. előtt rábólint legalább egy bitcoin-ETF engedélyezésére, de azt sem tartja kizártnak, hogy erre hamarabb sor kerüljön. Seyffarth ugyanakkor hozzátette: ha a felügyelet még az idén kiadja az első bitcoin-ETF-engedélyt, azt jó eséllyel nemcsak egy vállalatnak adja majd ki, hanem többnek is, piacra lépési hullámot indítva el a szegmensben.

Bitcoin-ETF: árfolyamszakadás lehet a történelmi döntés vége

Nincs egyetértés az elemzők körében arról, merre indulhat meg a árfolyama, ha jóváhagyják az első spot ETF-et.

Az első ETF-engedélyezési esélyének növekedésével párhuzamosan a legnagyobb kriptodeviza kurzusán ismételten megindult az optimista rali: a BlackRock első, nyári ETF-kérelmét követően a bitcoin árfolyama 23 százalékos felfutást élt meg, október közepe óta pedig további 35 százalékkal került feljebb a kurzus, 18 havi árfolyamcsúcsot döntve meg ezzel.

A Bitcoin árfolyama 2022-től
Hatalmas rali figyelhető meg ismét a bitcoin kurzusában

A jelenlegi árfolyamcsúcs elérése kiemelten fontos lehet a bitcoin számára: az elemzők ugyanis rámutatnak: a 36 500 dolláros szint alá még a Terra stabilcoin bedőlésekor szakadt be a kurzus, és egészen mostanáig nem is tudott fölé visszatérni – az ETF-fel kapcsolatos várakozások ugyanakkor minden jel szerint még ezt a botrányt is feledtetni tudják a befektetőkkel.