A Waberer’s csoport megvásárolja a vasúti logisztikával foglalkozó Petrolsped 51 százalékát – jelentette be pénteken a tőzsdei kibocsátó. A hír nem meglepetés, a lehetséges adásvételről már júliusban megállapodott a két fél, azóta megtörtént a Petrolsped átvilágítása, és megegyeztek a a jövőbeli közös társaságirányítást szabályozó szindikátusi szerződés részleteiről. 

_LUS4317
Lajkó Ferenc, Waberer's International Zrt. vezérigazgatója. foto: Kallus György, 2017.05.02. Lajkó Ferenc, Waberer's International Zrt. vezérigazgatója. foto: Kallus György, 2017.05.02.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Petrolsped csoport Magyarország egyik vezető logisztikai szolgáltató társasága döntően Magyarország és Románia területére fókuszálva nyújt vasúti logisztikai szolgáltatásokat közvetlenül, illetve lányvállalatain (Pultrans, illetve PSP Cargo Romania) keresztül. 

A Petrolsped által szállított főbb árucsoportok közé tartoznak a mezőgazdasági termékek, építőipar vagy erőművek nyersanyagai, olajtermékek, járművek. A társaság továbbá egy korszerű intermodális terminál építésének végső fázisában van Magyarország déli részén, amely alapot jelenthet a Balkán és Nyugat-Európa közötti intermodális fuvarozás támogatásához. A Petrolsped csoport 2022-ben konszolidált szinten 53 millió eurós forgalmat, illetve 3,8 millió euró EBIT-et ért el. A tranzakció zárása 2024 elejére várható.

Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a tranzakcióval a csoport jelentős lépést tesz a multimodális szolgáltatási portfólió kiépítése felé. 

 

Kihívót kapnak a nagy hazai terminálok

Az országban csak a kelet–nyugati korridoron működnek intermodális terminálok, a déli–északi forgalmat lebonyolító budapesti átrakók és a magyar–román határon működő kürtösi teminál telítettek. Szeptemberben azonban átadják az új szegedi átrakót.