A dél-koreai hatóságok ötéves börtönbüntetést kértek Li Dzsejongra, a Samsung vezérére, akit könyvelési csalással és a részvényárak manipulálásával vádolnak, még egy 2015-ös, a Samsunghoz köthető cégek közötti felvásárlási ügyben. Li tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az üzletembernek nem először gyűlik meg a baja a hatóságokkal, sőt korábban vesztegetés miatt már 18 hónapot ült börtönben, ahonnan előbb feltételesen szabadult, majd elnöki kegyelemet kapott. A Samsung feletti uralmát tavaly azzal erősítette meg, hogy megszerezte az ügyvezető elnöki tisztséget. A Samsung vezetését Li apjától örökölte meg.

 Lee Jae-yong
Fotó: Getty Images

A vádak szerint Li és más Samsung-vezetők megsértették az ország tőkepiaci törvényét, ami lehetővé tette, hogy Li tovább növelje a Samsung Electronics feletti kontrollját, ezzel segítve az utódlási folyamatot a vállalat élén. 

Az ügyészség szerint Li a részvényesek bizalmával visszaélve a saját érdekeinek előmozdítására tört – írja a Reuters.

Az ügyben a következő hónapokban várható ítélet, ami alapvetően határozza meg a Samsung jövőjét. Felmentése esetén ugyanis Li szabadabb kezet kaphat a felvásárlások terén.