A Nikola-alapító Trevor Miltont négy év börtönbüntetésre ítélte egy bíróság hétfőn, miután korábban három rendben is bűnösnek találták, amiért a hidrogénhajtású kamionok gyártására készülő cég technológiáját a valóságosnál fejlettebbnek tüntette fel, becsapva ezzel a cég befektetőit.

Noha a 41 éves cégvezető ügyében a maximálisan kiszabható büntetés mind a három vádpontban, melyben bűnösnek találták 20-25 év volt, ennyit az ügyészek sem kértek, az ő indítványukban 11 éves büntetés szerepelt. Korábban Milton ügyvédei méltányosságot kértek, arra hivatkozva, hogy az egykori cégvezető sosem próbálta meg eltitkolni szavait vagy tetteit, és hamis dokumentumokat sem hozott létre, ahogy az  ügyvédeknek és könyvelőknek sem hazudott a cégről – írja a Finacial Times.

Sentencing of Nikola Founder Trevor Milton After Fraud Conviction
Fotó: Getty Images

Az ítélethirdetés a Nikola bukásának egyfajta lezárása. A cég rövid időre a Fordnál is többet ért a tőzsdei árfolyam alapján, ám a Hindenburg Research által közzétett jelentés, amely szövevényes csalásnak nevezte a vállalatot, és bemutatta, hogy a Nikola felnagyítja az eredményeit, és valójában még nem létező termékekkel házal, a részvényárfolyam összeomlását eredményezte.

A General Motors 2 milliárd dolláros befektetését követően nyilvánosságra hozott 2020-as jelentés szerint 

a cég 2018-as videóján a kamionban nem volt működő motor, a felvétel elkészítéséhez ehelyett lejtőn gurították le. 

A csúcson több mint 65 dollárt érő Nikola részvényeit ma kevesebb mint 1 dollárért is meg lehet venni a tőzsdén.

A tárgyaláson az ügyvédek úgy festették le Miltont, mint tehetséges vállalkozót, akiből a többi cégvezető csinált bűnbakot.

A szintén nem létező terméket áruló Elisabeth Holmes Theranos-alapítót tavaly 11 év 3 hónap börtönre ítélték, idén közel két évvel csökkentették a büntetését.