A Duna House Group csoportszintű árbevétele 7,1 milliárd forint, az EBITDA pedig 710 millió forint volt az idei harmadik negyedévben – derült ki a társaság csütörtökön piaczárás után közzétett gyorsjelentéséből. Év per év alapon a csoport árbevétele 15 százalékkal, míg az EBITDA 24 százalékkal csökkent.

210403_dunahouse_3120210403 Budapest Duna House  irodaeladó lakás ingatlanFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG 20210403 Budapest 
Duna House  iroda
eladó lakás 
ingatlan

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A csoportszintű konszolidált negyedéves tisztított core EBITDA az idei második negyedévben elért fordulat után 755 millió forintos szinten, az első negyedévi mélypont kétszeresén stabilizálódott.

Területi bontásban nézve az adatokat, azt látjuk, hogy az olasz divízió 305 millió forint, a magyarországi tevékenység 273 millió forint, míg a lengyel divízió 133 millió forint EBITDA-t termelt. A menedzsment úgy látja, hogy a magyar és lengyel piaci fordulatot követően fokozatosan javultak a trendek az elmúlt hónapokban, mindkét piac újra növekedési pályára állt. 

Olaszországban a folytatódó hitelpiaci csökkenés mellett a szokásosan erőteljes nyári szezonalitás hatott negatívan az eredményre. Az olasz piacon tartósabb a kamatemelések negatív hatása. 

Duna House Holding tisztított core EBITDA és adózott eredmény
 


Az alaptevékenység mellett a Forest Hill lakópark lakásainak átadási üteme a menedzsment várakozásainak megfelelően lelassult március óta. A projekt 315 millió forint árbevételt és 44 millió forint fedezetet generált a harmadik negyedévében.
A csoport profiltisztítás jegyében folytatja befektetési ingatlan portfóliójának értékesítését, a negyedév során két ingatlan értékesítéséből 480 millió forint cash flow származott.

A menedzsment előrejelzésének teljesülését csak az Olaszországban év per év alapon tapasztalható lassulás kérdőjelezi. De a menedzsment a legfrissebb előrejelzések alapján úgy látja, hogy 

a tisztított core EBITDA magabiztosan, a tisztított core adózott eredmény pedig várhatóan meg fogja haladni az előrejelzés alsó határát.

A tavaly óta tartó piaci lassulás ellenére, a menedzsment pozitív kilátásokat prognosztizál Olaszországban a 2024. évre vonatkozóan a Professione Casa megállapodás és folyamatban lévő hatékonyságjavítási intézkedések következtében. 

A megállapodás ugyanis stratégiai együttműködést kínál Olaszország egyik legnagyobb ingatlanügynökségével, melynek várható eredményhatása 2 millió euró éves EBITDA a pénzügyi közvetítői tevékenységből, amit  2-3 éven belül elérhetnek. 

Továbbá évi 500 ezer euró megtakarítás a jelenleg veszteséges ingatlantevékenység megszüntetésével már a jövő évtől. A Duna House 10 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Professione Casa-ban,  ennek révén a Credipass és Medioinsurance leányvállalatok 15 évre szólóan kizárólagos hitelközvetítői és biztosítási szolgáltatóként állnak a Professione Casa ügyfelei rendelkezésére. 

A csoport teljes jelenlegi olaszországi ingatlanközvetítői tevékenysége pedig integrálódik a Professione Casa hálózatába, míg a további együttműködési lehetőségek vizsgálata folyamatban van.

A Scope Ratings novemberben elvégezte a csoport kötvényminősítésének éves felülvizsgálatát és megerősítette a kibocsátó BB-/Stabil, valamint a kötvények BB- minősítését.