A norvég önkormányzati alkalmazottak 70 milliárd dolláros nyugdíjalapját kezelő KLP (Kommunal Landspensjonskasse Gjensidig Forsikringsselskap) egy tucat, Szaúd-Arábiában, Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben és Kuvaitban jegyzett vállalatból szállt ki, egyben a jövőre nézve is feketelistára helyezve ezeket a cégeket – közölte csütörtökön az alap.

This picture shows Aramco tower at the King Abdullah Financial District (KAFD) in Riyadh on April 16, 2023. Saudi Arabia has put a second four-percent chunk of shares of the Aramco energy giant, worth tens of billions of dollars, under the control of the country's sovereign wealth fund, state media said. (Photo by Fayez Nureldine / AFP)
Kiszórták a Saudi-Aramcót is a norvég nyugdíjalap portfóliójából. Fotó: AFP

Az ingatlan- és a távközlési szektor is érintett

A KLP a részvényektől többnyire az emberi jogi visszaélésekhez való hozzájárulás „elfogadhatatlan” kockázata miatt vált meg, a külön nevesített Saudi Aramcót viszont környezetkárosító tevékenysége miatt száműzték a portfólióból. Összesen 15 millió dollár értékben szabadultak meg érdekeltségeiktől.

A kizárt cégek között voltak egyebek között azok az ingatlanszektorban működő vállalatok is, amelyek a KLP szerint az afrikai és ázsiai migráns munkavállalókat – emberi jogaikat is megsértve – hátrányosan különböztetik meg.

A nyugdíjalap – nem összetévesztendő az 1400 milliárd dollárnyi befektetéssel rendelkező norvég állami nyugdíjalappal – az említett országokban a távközlési ágazatot is célba vette, mivel – mint indokolták – a mesterséges intelligencia fejlődésével a megfigyelés és a cenzúra kockázata is erősödik a régióban.

„Az Öböl menti államokban továbbra is olyan autoriter kormányzati rendszerek működnek, amelyek korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát és a politikai jogokat, beleértve e rendszerek kritikusainak és az emberi jogi aktivistáknak a jogait is” – idézte a Bloomberg Kiran Azizt, a KLP befektetésekért felelős vezetőjét.

A több száz norvég önkormányzatot, több ezer önkormányzati vállalatot és 30 egészségügyi alapítványt kiszolgáló KLP magát olyan felelős befektetőnek tekinti, amely hajlandó környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) okokból kivonulni a vállalatokból.

Ciszjordániában működő izraeli cégek részvényei is mentek a kukába

Az elmúlt években elsősorban az indiai Adani Green Energy volt az alap mumusa, mivel aggasztónak találták, hogy a csoport egyik vállalata révén környezetszennyező tevékenységeket finanszírozott.

Nem kímélték azonban azokat az amerikai cégeket sem, amelyek az emberi jogok megsértésével összefüggésbe hozható menekültközpontokat felügyelik, sőt a ciszjordániai izraeli településekhez kötődő vállalatokba való befektetéstől is elzárkóznak.

Aziz kiemelte, hogy az Aramcót elsősorban azért zárták ki, mert az olaj- és gáztermelő óriáscég átalakulási terve nem felelt meg az elvárásaiknak. A nyugdíjalap szerint ugyan általában gyümölcsöző az Öböl menti államok vállalataiba való befektetés, ám a Saudi Aramco politikáját a részvényesek képtelenek befolyásolni, mivel 98 százalékban Szaúd-Arábia, illetve szaúdi állami vállalatok tulajdonában áll.

A Saudi Aramco árfolyama 6 hó
 

A hírre érdemben nem reagált a Saudi Aramco részvényárfolyama csütörtök délelőtt.

Az Investing News portál adatai szerint egyébként a világ legnagyobb földgáztermelői között Katar a hatodik, Norvégia a nyolcadik, míg Szaúd-Arábia a kilencedik helyen áll. Nyersolajtermelésben viszont Szaúd-Arábia a globális második, az Egyesült Arab Emirátusok a nyolcadik, Kuvait a tizedik, Norvégia a 13-ik, míg Katar a 14-ik pozíciót foglalja el.