Messze az amerikai államkötvénypiac fölé nőtt az eurózóna kormányzati adósságának vonzereje az idei év végére, és ez a trend a jövő évben is fennmarad – vélik a Reuters által megkérdezett tőkepiaci szakértők. Az elemzők rámutatnak: az egyre kedvezőtlenebb európai gazdasási kilátások és a kéretlen-kelletlen, de szükségszerűen következő fiskális politikai szigor egyaránt növeli az európai kötvénypiac vonzerejét.

Calculator,With,Money,Near,Flag,Europe.,Business,Investment,In,European, 
európai kötvénypiac,
Jövőre is vonzó lesz az európai kötvénypiac.
Fotó: Shutterstock

 

Nagy potenciált rejt az európai kötvénypiac

A szakértők kiemelik: az eurózóna kötvényindexe az idén 6,5 százalékkal erősödött, messze felülmúlva az amerikai parkett 3,5 százalékos, illetve a brit piac 2,4 százalékos felfutását. A 10 ezermilliárd dollár összértékű eurózóna-kötvénypiac emelkedése igazán időszerű volt, a szegmens ugyanis az elmúlt két évet a negatív kamatkörnyezet nyomán mínuszban zárta.

Az idei év legnagyobb nyertesei egyértelműen az olasz kötvénypiac befektetői voltak: az ország államadóssága 9 százalékkal értékelődött fel az év során.

Hátraarcba fordult az európai kötvénypiac október elején

Mike Riddell, az Allianz Global Investors vezető portfóliómenedzsere a Reutersnek elmondta: az európai növekedési kép annyira lehangoló a jövő évre vonatkozóan, hogy vállalata az idei Amerika-fókuszt egy európai koncentrációra cserélte.

Igazán bikák csak az európai kötvénypiaccal kapcsolatban tudunk lenni, mivel máshol nem igazán látni ennyire gyenge növekedési kilátásokat

fejtette ki a szakértő.

Az eurózóna kilátásai valóban nem túl derűsek: azzal, hogy a német gazdaság kvázi behúzta a kéziféket az új, kifejezetten növekedésgátló jövő évi költségvetésével, a csoport legerősebb igáslova dőlt ki, így az elemzők mindössze 0,6 százalékos GDP-növekedést tudnak elképzelni jövőre, ami az amerikai potenciálnak mindössze fele.

Felére vágták az elemzők a német növekedési kilátásokat, hiába ért véget a költségvetési válság

A német kormány hosszú hetek óta nem tudott megállapodni a jövő évi büdzséről, az utolsó pillanatban született meg az egyezség. Az elemzők szerint viszont a német költségvetési válság hatásai és az új büdzsé együttesen hatalmas tőkesúlyt helyeznek majd Európa legnagyobb gazdaságára.

A korábbinál alacsonyabb európai fiskális kiadások visszafogják majd a kínálati oldal bővülését, szemben az Egyesült Államok piacával, amely a novemberi választás miatt gőzerővel szórja majd a pénzt, kirántva a kötvények árfolyam-emelkedése alól a szőnyeget – emelték ki a szakértők.

Vannak azonban kockázatok is a parketten: az európai kötvénypiac elmúlt kilenc évének mindhárom legvolatilisabb kereskedési negyedéve az idén valósult meg, amire az év végi elképzelhető profitrealizálás is rátehet még egy lapáttal.