Az utóbbi két évben látott szigorú monetáris és hitelkondíciók „kamatproblémát” okoztak a globális gazdaságban, ami növeli a jövő évi kockázatát, s a piacok nem biztos, hogy teljesen felkészültek erre – vélik az HSBC Asset Management stratégái, akik szerint a gazdasági visszaesés növekvő rizikója miatt jövőre ismét eljöhet a kötvények ideje.

Symbol,Of,Trading,On,The,Stock,Market,Is,On,The
A változó piaci környezet a kötvényeknek kedvez a részvényekkel szemben – véli az HSBC. Fotó: Shutterstock

 

Új szelek fújnak a globális piacokon

A brit nagybank vagyonkezelője – CNBC által szemlézett – 2024-es befektetési kitekintésében arról ír, hogy a globális piacok új paradigma felé haladnak, melynek lényege, hogy a kamatszintek tartósan 3 százalék felett, a kötvényhozamok pedig 4 százalék felett maradhatnak.

Ezt három fő okra vezetik vissza a szakértők. Az HSBC szerint először is a többpólusú világ és az egyre inkább széttöredezett globális rend a hiperglobalizáció végéhez vezet. Másodszor, a fiskális politika a jövőben is aktív marad, a „populizmus korának” változó prioritásaitól, a környezetvédelmi aggályoktól és a nagyfokú társadalmi egyenlőtlenségektől fűtve. A harmadik meghatározó tényező pedig az, hogy a gazdaságpolitikát egyre inkább átszövik az éghajlatváltozással kapcsolatos, valamint a karbonsemlegesség elérésére irányuló megfontolások.

Az amerikai 2024 második felében vagy 2025 elején süllyedhet vissza a Fed 2 százalékos célértékére, de a többi nagy gazdaság fogyasztói árindexe is a jegybankok által kitűzött szintre csökkenhet a jövő évfolyamán a befektetési szolgáltató várakozása szerint.

Az amerikai központi bank 2024 második negyedévében kezdhet el kamatot vágni, és az év végéig a piacok által beárazott 100 bázispontnál nagyobb mértékben csökkentheti az irányadó kamatlábat. Az Európai Központi Bank a Fed nyomában járhat, a brit központi bank viszont az előbbieknél később indíthatja el a kamatcsökkentési ciklust.

Ezzel együtt erősödik az ellenszél. Úgy véljük, hogy a további dezinfláció valószínűleg a növekvő árán fog bekövetkezni, a fogyasztói megtakarítások kimerülése, a hitelfeltételek szigorodása és a gyenge munkaerőpiaci feltételek pedig egyaránt egy lehetséges 2024-es recesszió felé mutatnak

– írta a jelentésben Joseph Little, az HSBC vezető stratégája.

Alulbecsülik a recesszió lehetőségét a befektetők

Ennek fényében nagyobb piaci volatilitásra, magasabb strukturális inflációra és hosszabb távon magasabb kamatlábakra számít a vagyonkezelő.

„Eközben a gazdasági visszaesések gyakoribbá válhatnak, a magasabb infláció ugyanis korlátozza a központi bankok gazdaságélénkítő képességét” – figyelmeztetett a stratéga.

Ami mindennek a befektetési implikációit illeti, a piacok jelenleg nagyrészt a gazdasági puha landolást árazzák, ebben a forgatókönyvben a központi bankoknak anélkül sikerül megfékezniük az inflációt, hogy a gazdaság recesszióba süllyedne.

A kötvényeknek kedvezhet az új paradigma

Az HSBC-nél viszont úgy látják, hogy a gazdasági visszaesés megnövekedett kockázatát figyelmen kívül hagyják a piacok. A vagyonkezelő ezért defenzív növekedésre készül, és a befektetéseknél is a kötvényekre helyezi a nagyobb hangsúlyt.

A gyengülő világgazdaság és a lassuló infláció támogató környezetet biztosít az államkötvényeknek, egyúttal kihívást jelentő feltételeket teremt a részvények számára

– mondta Little.

A pénzintézet ezért szelektív lehetőségeket lát a globális kötvénypiacon, beleértve az amerikai állampapírokat, az európai kötvényeket, valamint a befektetésre ajánlott minősítésű hitelpapírokat és értékpapírosított hiteleket.

A részvények között is érdemes nézelődni

Ami a részvényeket illeti, az HSBC óvatos az amerikai részvényekkel kapcsolatban a feszített értékeltségek és a jövő évi túlzóan magas eredményvárakozások miatt. Az európai részvények ugyanakkor globális viszonylatban is olcsók, ami korlátozza az esetleges árfolyamcsökkenéseket, feltéve, hogy nem következik be recesszió a térségben.

A fejlett piacok közül a japán tőzsdétől számít kiemelkedő teljesítményre a nagybank, amit a vonzó árazás mellett a nem konvencionális monetáris politika időszakának lecsengése, valamint a magas nyomású japán gazdaság is támogathat.

A feltörekvő piacokon is szelektív megközelítést igényelnek a vállalati fundamentumok, nyereségtermelő képesség és a kockázattal korrigált hozamok figyelembevételével. Ha a Fed jövőre valóban megkezdi a kamatszintek csökkentését, a mexikói és az indiai részvények, valamint az A sorozatú (jüanban jegyzett, sanghaji és sencseni börzén elérhető) kínai részvények az HSBC első számú választása.

A kínai idén öt, 2024-ben pedig 4,5 százalékkal bővülhet, és továbbra is profitálhat a fiskális élénkítésből.

„Az ázsiai részvények a növekedési kilátásokat tekintve erősebb helyzetben vannak, és vélhetően relatív fénypontok maradnak globálisan” – hangsúlyozta a stratéga, aki szerint az értékeltségek általában véve vonzók a régióban, a külföldi befektetők pozicionáltsága továbbra is csekély, a stabilizálódó nyereségek adhatják a jövő évi hozamok fő felhajtóerejét.