Alig reagált a pesti a hírre, hogy a Mol bevásárolja magát a Waberer’sbe. A Mol egykedvűen üldögélt tovább a 2784 forintnál húzódó 200 napos mozgóátlagon, míg az OTP árjegyzésével támogatott Waberer’s eleve is túl illikvid ahhoz, hogy egy bejelentésre napon belül reagáljon, a kurzus egy szűk sávban oldalazgatott tovább.  

_LUS4317
Lajkó Ferenc, Waberer's International Zrt. vezérigazgatója. foto: Kallus György, 2017.05.02. Lajkó Ferenc, Waberer's International Zrt. vezérigazgatója. foto: Kallus György, 2017.05.02.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Waberer’s szempontjából fundamentálisan semmilyen jelentősége sincs annak, hogy a Mol megjelenik a kisebbségi tulajdonosok között

– mondta a Világgazdaságnak Bukta Gábor, a Concorde részvényelemzője. Hozzátette, a Concorde célára továbbra is 4800 forint, míg a jelenleg 3200 forintos árfolyamon forog, vagyis a Mol nagyon olcsón jut hozzá értékes eszközökhöz, miközben egy ilyen kis méretű akvizíció az osztalékkilátásait nem módosítja. Ellenben a Waberer’s kisebbségi tulajdonosainak jó hír, hogy olyan tulajdonostárs jelent meg, amellyel a távolabbi stratégiáról is lehet egyeztetni. 

 

A most értékesített 15 százalékon felül további 13,5 százaléknyi Waberer’s-részesedést is értékesít az Indotek. Az elemző szerint nem kell tartani attól, hogy ezt a piacra önti, valószínűbb egy hosszabb eladási folyamat, de az sem kizárt, hogy további kisebbségi tulajdonosok tűnnek fel. De egyelőre a befektetési szolgáltató sem ismert.

Spekuláció szintjén el lehet gondolkodni azon, hogy például a Mol a hulladékgazdálkodási üzletbe vonhatja be a Waberer’st

– folytatta Bukta Gábor, de erre vonatkozóan még nincs konkrét információ. A Concorde szerint a Waberer’s az egyik leginkább alulértékelt növekedési részvény a kelet-európai régióban, miközben az idei első fél évben minden szegmensben  féléves rekordot ért el. 

A Mol és a Waberer’s a tranzakcióval egy időben stratégiai együttműködési megállapodást is kötött, amellyel a közlemény szerint szorosabbra fűzik üzleti együttműködésüket a komplex logisztikai szolgáltatások, az alternatív üzemanyagok, az energiahatékonysági fejlesztések és a zöldenergia-átmenet területén.