Hiába rendelte el a hongkongi bíróság hétfőn az Evergrande felszámolását, a kínai ingatlanfejlesztő körüli zűrzavar korántsem ült el. A fizetésképtelenséget két éve bejelentő cégnek mindeddig nem sikerült egyezségre jutnia a hitelezőkkel az átstrukturálásáról. A kisebbik gond, hogy 300 milliárd dollárnyi kötelezettség áll szemben 240 milliárd dollárnyi eszközzel. Sőt, még csak nem is az ingatlanágazat válsága a legnagyobb probléma. Ez az omlás az egész kínai gazdaság teljesítményét visszaveti. Kína gazdasága immár zsinórban a harmadik egymást követő évben lassul, szoros összefüggésben az ingatlanpiaca hanyatlásával.   

Fotó: Pedro Pardo

Elemzők szerint Pekingnek hathatós lépéseket kellene tennie az ingatlanszektor stabilizálására, mert ez a válság behorpasztja a kínai fogyasztást és csődveszélybe sodorja az önkormányzatokat. Az elmúlt két évben megrendült a kínai lakosság ingatlanbefektetésekbe vetett bizalma. A lakásvásárlásokat már nem tartják vonzó befektetéseknek. A szektor néha egészen extrém reklámokkal és ígéretekkel csalogatja a vásárlókat. A vidéki kínai városok ezreit fenyegeti csőd, mert legfőbb bevételi forrásuk a telekeladás volt az ingatlanboom idején.    

Kína gazdasági teljesítményének előrejelzése nagyjából egyenértékű azzal, hogy megjósoljuk, mikor éri el a lakáspiac mélypontját

– mondta Larry Hu, a Macquarie Group kínai vezető közgazdásza. A kínai ingatlanpiaci válságban az Evergrande volt az első dominó, a cég 2021-ben fizetésképtelenséget jelentett. Az olyan fejlesztők, mint az Evergrande, olcsó hitelből finanszírozták az építkezési hullámot. Tornyos lakótömböket építettek a kínai önkormányzatoktól vásárolt telkeken, s a finanszírozás fedezete az épülő ingatlan volt.   

A virágzó évekig a kínai gazdaság motorja volt, a lakásépítés és a kapcsolódó tevékenységek az éves termelés negyedét tették ki. Most azonban csikorogva fékezik a gazdaságot. Kína gazdasága tavaly csak 5,2 százalékkal bővült, ami évtizedek óta az egyik leggyengébb növekedési ráta. 

Tavaly decemberben a kínai központi bank 49 milliárd dollárnak megfelelő új hitelt ígért a nagy kínai politikai bankoknak, hogy finanszírozzák a megfizethető lakhatást és a városi falvak újjáépítését. Elemzők további kamatcsökkentésre számítanak az év folyamán, de nem biztosak abban, hogy ezek az új intézkedések elegendők lesznek-e az ágazat stabilizálásához.

A Barclays közgazdászai egy januári jelentésükben azt írták, hogy az ingatlanbefektetések további 8 százalékos visszaesésére számítanak 2024-ben. A Világbank szerint idén 4,5 százalékra, míg jövőre 4,3 százalékra lassul a kínai növekedés.