Nem csillapodik a kínai ingatlanválság, amely fékezi a gazdaságot, elapasztja az önkormányzati bevételeket, tömeges elbocsátásokat okoz, s több milliárd dolláros vállalatokat taszított az összeomlás szélére. Az új építésű lakások értékesítése Kínában tavaly 6 százalékkal csökkent, 2016 óta nem látott szintekre térve vissza. A négy leggazdagabb városban – Pekingben, Sanghajban, Kantonban és Sencsenben – a használt lakások ára tavaly decemberben 11-14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Miközben Peking gőzerővel élénkíti a lakáspiacot , eddig szerény sikerrel, az marketingesei egészen bizar ötletekkel csalogatják a vásárlókat.  

Fotó: AFP

A fejlesztők most jóval kevesebb projektet indítanak, mint korábban. A lakástulajdonosok pedig igyekeznek gyorsan visszafizetni a jelzáloghiteleiket, s eleve is kevesebb hitelt vesznek fel. Az egykor virágzó ingatlancégek mostanában elhúzódó tárgyalásokat folytatnak külföldi befektetőkkel a túlélés reményében. Az elmúlt három évben 125 milliárd dollár értékű tengerentúli kötvényt nem teljesített a kínai ingatlanszektor. 

Nem csoda, hogy 

egyre bizarrabb ötleteket dobnak be a kétségbeesett marketingesek.

Egy tiencsini ingatlancég videóhirdetést tett közzé, amelyben a következő szlogen szerepelt: 

Vásárolj házat, s találj feleséget ingyen!

Ez egy szójáték, mely ugyanazokat a kínai karaktereket használja, mint a „vegyél egy házat, és add oda a feleségednek” kifejezés, de egy olyan mondatszerkezetben jelenik meg, amelyet általában arra használnak, hogy ingyenes ajándékokat kínáljanak a lakásvásárlóknak. A különös reklám miatt 4184 dolláros bírsággal sújtották a hirdetőt.

A kelet-kínai Zhejiang tartományban felépült lakótelepen tavaly azt ígérték, hogy 

tízgrammos aranyrudat adnak minden a lakásvásárlónak.

A kilátások sem túl fényesek. Január elején Sheng Songcheng, a Kínai Népi Bank statisztikai osztályának korábbi vezetője egy helyi konferencián azt mondta, hogy az ingatlanpiaci visszaesés még két évig fog tartani. Szerinte az újlakás-eladások idén és jövőre is 5-5 százalékkal esnek vissza.

Lakásépítések Kínában
 

Kevesen tudnak vagy akarnak lakást vásárolni Kínában

– mondta Raymond Yeung, az ANZ vezető kínai közgazdásza, hozzátéve: a kínai emberek a lakhatást már nem tekintik biztonságos befektetésnek.

Kína ingatlanszektora és a kapcsolódó iparágak korábban a negyedét termelték. Az elemzők a japán példát emlegetik, mert a szigetország is évtizedeket töltött azzal, hogy talpra álljon az ingatlan- és részvényárfolyamok összeomlásából. És a kínai évek óta zuhanórepülésben van.

Liu Yuan, a Centaline ingatlankutatási vezetője elmondta: 

kormányzati segítség nélkül az új lakások árának további 50 százalékos zuhanása várható, mert fordulópont csak akkor jön, ha már olcsóbb vásárolni, mint bérelni.

A kínai központi banknak még lenne mozgástere, de az elemzők szerint nem avatkozik be elég agresszíven, ezért nincs lényeges változás.