Szerdán esőre álltak a főbb amerikai indexek. A technológiai fókuszú Nasdaq Composite, amely kedden több mint 1 százalékot esett, szerdán is bő félszázalékos mínuszba süllyedt napközben. Mindez éles fordulatot jelez az év végi technológiai rali után. A befektetők most arra fogadnak, hogy a Federal Reserve hamarosan elkezdi csökkenteni a kamatlábakat.

Fotó: Shutterstock

Egy dolog már biztosnak tűnik az idei évvel kapcsolatban: 

a mesterséges intelligenciának pénzt kell felmutatnia, mert a befektetők türelme véges.

Tavaly még elég volt a remény. Az OpenAI chatbotja által kiváltott generatív mesterséges intelligencia (MI) iránti lelkesedés magával ragadta a befektetőket. A Nasdaq Composite index 43 százalékot pattant a tavalyi évben, ami az elmúlt másfél évtized legjobb teljesítménye. A csipek és a szoftverek alszektorait követő indexek 2009 óta a legnagyobb éves nyereséget könyvelték el. Amióta a piac visszapattant a globális pénzügyi válságból, nem volt ilyen jó évük a tech indexeknek.

Az új év kijózanodást hozott.

A technológiai részvények kedden meredeken estek. Köztük olyan csipgyártók is, mint az Nvidia, az Intel és az Advanced Micro Devices, valamint a szoftvercégek, mint a Salesforce, az Adobe és a ServiceNow. A Magnificent Seven néven ismert technológiai csoport 2 százalékot esett, ami 238 milliárd dollárnyi piaci érték leolvadását jelentette.