Noha az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény elfogadásával Magyarország teljesítette a kohéziós alapok lehívásának feltételeit, további aggályok miatt mintegy 20 milliárd euró marad mindaddig befagyasztva, amíg a magyar kormány nem teljesíti az összes szükséges feltételt – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán. 

Rolled,Up,Hungarian,Forint,20000,Forint,Banknote,Ferenc,Deák.,Forint
Fotó: Shutterstock

A hír negatív, a forint piacán azonban nem váltott ki érdemi árfolyammozgást: szerda délelőtt 380,7 körül mozog az euró-forint kurzus, a napközbeni csúcs 381,4 közelében volt. 

Korábban Virág Barnabás MNB-alelnök arról beszélt, hogy az eddigi 75 bázispontos kamatcsökkentési ütem után akár egy nagyobb, 100 bázispontos vágás is szóba kerülhet. A hírre a forint hirtelen gyengülni kezdett – írta a Portfolio az alelnök bécsi, Euromoney konferencián elhangzott beszéde alapján. 

Mi várható a következő napokban?

Az Erste elemzői azt emelték ki a forint várható árfolyammozgásával kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hó végi kamatdöntő üléséig még viszonylag hosszú idő van hátra, s addig nem is publikálnak fontosabb makroadatot. Maradhat a nemzetközi tényezők meghatározó szerepe, elsősorban továbbra is az euró-dollár kurzusára reagálhat a hazai deviza – írták.  

 

Így értékelték a helyzetet a Raiffeisen Bank elemzői: a külpiaci hangulat nem rossz, a befektetők hazai viszonylatban a január 30-i MNB-döntésre várnak, amely egyes árazások szerint akár némi gyorsítást is hozhat az eddigi 75 bázispontos kamatvágási lépésközben.  

Az ING Bank elemzése szerint az a lényeg, hogy a forint a héten több alkalommal tesztelheti a 380-nál húzódó ellenállási szintet.