Nehéz évet tudhat maga mögött David Solomon, a Goldman Sachs amerikai nagybank vezérigazgatója a tőkepiacok lassulása és saját stratégiai hibái következtében, ám a CNBC szerint a Goldman képes lesz a trendfordulóra, aminek a jelei már a kedden publikált negyedik negyedéves gyorsjelentésből is kivehetők.

Goldman,Sachs,Logo,On,A,Smartphone,Screen,Stock,Image.,ItGoldman Sachs logo on a smartphone screen stock image. It is a global investment bank and financial services company based in the United States: Dhaka, Bangladesh- April 14, 2023
Év végére rátalált a megfelelő irányra a Goldman Sachs. 
Fotó: Shutterstock

Solomon szerint a bank növekedésének a motorja mostantól a vagyon- és alapkezelői szegmens lesz a korábban hiába erőltetett lakossági banki üzletág helyett. A pénzintézet tavaly több egyszeri veszteséget könyvelhetett el, többek között jelentős mínusszal adta el online hitelezési üzletágát, a GreenSky-t is – írja a Financial Times.

Mindazzal, amit 2023-ban elértünk, valamint az új, világos és egyszerű stratégiánk eredményeképpen kedvező kiindulási alapról indulhatunk neki 2024-nek

– olvasható a negyedik negyedéves gyorsjelentésben. A Goldman negyedéves eredménye egyébként éves bázison 51 százalékkal, 2,01 milliárd dollárra, azaz részvényenként 5,48 dollárra ugrott. A bázisidőszakban azonban a bank teljesítményét a hitelezési veszteségekre képzett céltartalék és a megugró költségek sújtották.

A csoportszintű bevételek eközben a várakozásokat meghaladva 7 százalékkal, 11,32 milliárd dollárra emelkedtek a vagyon- és alapkezelési üzletág 23 százalékos bővülésének köszönhetően. A többi divízió nagyjából hozta vagy kismértékben alulmúlta a piaci várakozást.

A kereskedési üzletágban például a részvényekkel többet kerestek a vártnál, ám ennek eredményét lerontotta a kötvénypiaci elmaradás.

A Goldman Sachs árfolyama 3 hó
 

Éves szinten a Goldman Sachs nyeresége még magán viselte a lakossági banki fiaskót, a nettó profit 24 százalékkal, 8,5 milliárd dollárra esett, ami 2019 óta a legalacsonyabb szint.

A bank részvényei délután nagyjából 1 százalékkal, 382 dollárra erősödtek.