Történelmi rekordot jelentő, 108 milliárd eurónyi kötvényt dobtak piacra az európai kormányzatok a héten, és ez a szám minden bizonnyal még tovább fog növekedni, hiszen a hét utolsó két napján is folytatódnak majd az adósságkibocsátások.

Detail,Of,Silky,Flag,Of,Blue,European,Union,With,Question
Változhat az Európai Tanács elnöke, kötvény,
A kormányzatok készséggel bocsátanak ki, a befektetők pedig örömmel vásárolják fel a kötvényeket.
Fotó: Shutterstock

Az európai államkötvény-kibocsátásokra úgynevezett SSA-kötvények képében került sor: ezek lehetnek közönséges államkötvények vagy több állam által közösen kibocsátott kötvényei, illetve államilag garantált kötvények is, közös jellemzőjük, hogy Európában forgalmazottak és euróban denomináltak.

Az adósságkibocsátásokból befolyó pénzek elsődlegesen az olasz és a spanyol kormányzat koffereibe kerülnek majd, ugyanakkor az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz is haszonélvezője lesz a befolyó tőkének. A 108 milliárd eurónyi papírból 31 milliárdot különböző pénzügyi vállalatok, 12 milliárdot pedig egyéb cégek dobtak piacra. 

Egy héten belül mért rekord- kötvénykibocsátások Európában
Hét év alatt duplájára nőtt a heti rekord-kötvénykibocsátás az EU-ban

A rekordmagas kibocsátási volument a kínálati és a keresleti oldal szokatlanul kedvező együttállása is támogatja: a hitelfelvevők igyekeznek kihasználni a számukra előnyös piaci kondíciókat, a befektetők pedig igyekeznek még a relatíve magas kamatkörnyezetben bevásárolni az adósságokból.

A piaci realitás abba az irányba mutat, hogy a kamatkörnyezet a korábban vártnál lassabban enyhül majd az európai piacokon, így a kibocsátók, beletörődve a helyzetbe, elkezdték megtölteni koffereiket likviditással a várható kiadások finanszírozására, a befektetők pedig boldogan vásárolják fel ugyanezen okokból a kötvényeket

– fejtette ki Marco Baldini, a Barclay’s kötvénypiaci vezető stratégája a Bloombergnek.

Most kell európai kötvényeket venni: tetemes hozamok várhatók az idén is

Az eurózóna államainak adóssága hegymenetbe kapcsolt október elején, tavaly közel hétszázalékos árfolyam-erősödést könyveltek el – vagyis csökkentek a hozamok. Az európai kötvénypiac azonban jövőre is kifejezetten vonzó lesz.

A héten megdöntött kibocsátási rekordot pontban egy évvel ezelőtt állították fel az európai kötvénypiacon: akkor a teljes hét leforgása alatt 100,85 milliárdnyi talált gazdára.