Hamarosan megkezdi idei első dollárkötvény-kibocsátását Románia: keleti szomszédunk azután nyit idén először a nemzetközi adósságpiacok felé, hogy az elmúlt hetekben több kelet-európai ország, köztük Magyarország, Lengyelország és Szlovénia is kihasználta a kibocsátók számára kedvező körülményeket, és rekordra tornászta a fejlődő piacok által kibocsátott mennyiségét 2024 első napjaiban.

The,National,Flag,Of,Romania,Winding,Next,To,Arch,Of
The national flag of Romania winding next to Arch of Triumph landmark building from Bucharest during a sunny day., román,
Közel tízmilliárd eurót vonna be a dollárkötvényeken keresztül Románia.
Fotó: Shutterstock

A román dollárkötvények idei első adagja két konstrukcióval érkezik: az egyik eszköz 2029-ben jár le, és az amerikai kincstárjegyek hozamához mérten 225 bázispontos kamatprémiumot tartalmaz az előzetes árazása, a másik pedig 2034-es lejáratot képvisel, kamatprémiuma előzetesen 265 bázispont, ugyancsak a kincstárjegyekez képest. A kibocsátást egyelőre hivatalos források nem erősítették meg, a Bloomberg ugyanis egy névtelenül nyilatkozó belsős forrásból értesült csak a hírről.

Románia célja a korai devizaadósság-kibocsátással a költségvetés idei hiányának finanszírozása, illetve a lejáró kötvények, valamint a kamatfizetési kötelezettségek teljesítése lehet, a művelettel pedig az értesülések szerint 9,5 milliárd eurót kíván bevonni az ország. A közel tízmilliárd eurós keretösszeg összhangban lenne az ország tavalyi hitelfelvételével, és az egyik legnagyobb adóssághalmozóvá tenné a régióban.

A román pénzügyminisztérium korábban bejelentette már, hogy kifejezett célja új piacokra is belépni az idei év során, így szándékában áll különböző zöldkötvényekkel, továbbá szamurájkötvényekkel is előrukkolni a későbbiekben, hogy kiterjessze a befektetői bázisát.

Sorban álltak a befektetők a magyar dollárkötvényekért

Szerencsés volt az időzítés, a tervezettnél több forrást vont be a magyar állam.