Kifejezetten magas az utóbbi hetekben a közép-európai országok nem saját devizában kibocsátott állampapírjaira a kereslet. Azok után, hogy egy hete eredményes volt egy nagyobb volumenű eurós kötvénykibocsátás Magyarországon, szeptember 13-án Szlovénia tesztelte a kötvénypiacot, két nappal korábban pedig Románia.

kötvény piac
Szlovénia egymilliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényeket szerdán.
Fotó: Shutterstock

Azok után, hogy a magyar adósságpapírokat szeptember 5-én tízéves futamidőre, 1,75 milliárd euróért 5,522 százalékos hozam mellett vitték el, kifejezetten érdekes volt, mire jut néhány nappal később a szomszédos Románia. Hétfőn nagyüzem volt náluk, egyszerre léptek piacra egy öt- és egy tízéves futamidejű hitelpapírral. Az ötévesből 1,5 milliárd euróért jegyeztek az intézményi befektetők, a hozam 5,516 százalék lett, 

ami szinte teljesen megegyezik a tízéves magyar eurókibocsátás hozamával.

A tízéves román eurókötvények befektetői évi 6,487 százalék hozammal kalkulálhatnak, ebből a papírból 1,75 milliárd eurónyit jegyeztek. A két sorozatra összesen 9 milliárd eurónyi vételi ajánlat érkezett, ezt látva emelte a kibocsátó az eladott mennyiséget 3,25 milliárd euróra, az eredeti terv az volt, hogy 2,5–3 milliárd euró közt megállnak. 

A Global Capital című szaklap ugyanakkor megjegyezte, nincs könnyű dolga a kibocsátóknak, 

a korábban piacra vitt dollár- és eurókötvények másodpiaca túl volatilissé vált az elmúlt időben, nem is tekinthető jó indikátornak. 

A románok ezzel idénre teljesítették a devizakötvény-kibocsátású tervüket, meglett a 8,5 milliárd eurós forrásbevonás, de ha a piaci árazás megfelelő, akkor még idén egy zöldkötvényt kibocsáthatnak.

Szlovénia viszont olcsóbban képes finanszírozni az adósságát, köszönhetően az  az A3/AA-/A minősítéseknek. Szeptember 13-án 2014 óta először mentek a piacra dollárkötvényekkel, és a tervezett egymilliárd dolláros keretet többszörösen lefedték a befektetők. Pedig csupán 90 bázisponttal kínáltak többet az amerikai kincstárjegyek referenciahozamánál, a tízéves futamidejű dollárkötvényük kuponja 5 százalék, a hozam pedig 5,086 százalék. Ekkora nagyságrendben és hasonló lejárattal volt már idén kibocsátás Szlovéniában, igaz, saját pénznemben, januárban, 1,25 milliárd euróért. A múlt héten pedig műfajilag is újítottak: piacra léptek egy 100 millió eurós, inflációhoz kötött kötvénnyel, amely 2034-ben jár le, és évente 0,825 százalékos reálkamatot biztosít.

Kötvényt adott el az EU, amit mi is fizetünk, de pénzt Ukrajna lát belőle

Szeptember 12-én az Európai Bizottság az nevében 5 milliárd eurónyi kötvényt bocsátott ki, hétéves futamidővel. Ez már a kilencedik közös kibocsátás volt idén, az érdeklődés óriási volt, kilencszeres túljegyzéssel. A pénz a NextGenerationEU felzárkóztatási programra és Ukrajna makroszintű támogatására megy, összhangban a bizottság álláspontjával, miszerint egyes programokhoz címkézett kötvények helyett egységessé válnak az uniós kibocsátások . A tranzakcióval a 2023 második félévi 40 milliárd eurós cél 16 százaléka teljesült. A hétéves kamata 3,125 százalék, a hozam pedig 3,217 százalék, 60 bázisponttal a 2030 novemberében lejáró német referenciakötvényé felett.