Lefújta korábbi terveit a Renault, amelynek értelmében leválasztották volna az autógyártó elektromos járműveket gyártó és szoftverrészlegét és Ampere néven bevezették volna azt a tőzsdére.

A terv ugyan fontos részét képezte a vállalat vezérigazgatója, Luca de Meo elképzelésének, amellyel megfordította volna a cég szerencséjét. Ám a 10 milliárd eurós értékelés mellett piacra dobni szánt Ampere, amely Meo szerint a európai Tesla lehetett volna, végül mégis a cégen belül marad, mondván nem adottak most a feltételei a leválasztásnak és a tőzsdére lépésnek.

Renault electric vehicles unit Ampere
Fotó: AFP

A hétfőn bejelentett döntést emellett azzal indokolta a Renault, hogy a részleg képes önfenntartó módon működni, és az autógyártó egyéb részlegeinek sincs szüksége friss tőkére, miután a cég a vártnál több pénzt termelt – írja a Financial Times.

Az Ampere leválasztása és piacra dobása, illetve az erről szóló tervek ugyanakkor a cég kultúrájának az átalakítását is szolgálták, 

ami részben meg is történt, hiszen a részleg elkülönülten működik. Azonban a tőzsdére lépés lefújása mégis kudarc de Meo számára, noha a 2020 közepén érkezett cégvezető képes volt a Renault-t nyereségessé tenni.

A cégvezető tavaly kritizálta is az európai befektetőket, amiért azok túl sok kérdést tesznek fel, szemben a veszteséggel működő elektromos autó startupokba is örömmel pénzt öntő amerikaiakkal.