Végül megúszta a NAP csoport azt az összesen több mint 200 millió forintos giga illetéket, amiből  leányvállalatai közül az Euronergy Anthe Kft.-re több mint 81 millió forint, míg az Euronergy Tarvos Kft.-re közel 121 millió forint jutott volna - közölte a pesti Xtend platformján jegyzett cég a BÉT honlapján csütörtökön. 

napelem
A NAP Nyrt. napenergia-termeléssel foglalkozik.  Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A hatalmas  illetéket az adhatóság ingatlanon szerzett haszonélvezet alapján vetette ki, és ráadásul hiába élt   jogorvoslattal a két cég a határozatok ellen még a fizetési meghagyás véglegessé válása előtt, a másodfokú adóhatóság az elsőfok határozatait helybenhagyta, azaz úgy nézett ki, hogy ugrik az összeg.

Szerncsére azonban végül győzött a józan ész, és az érintett leányvállalatok haszonélvezeti jogát megszüntették a bejegyzés alapjául szolgáló okiratok részleges felbontásával, a felbontó okiratok alapján pedig a haszonélvezeti jogokat a földhivatal törölte az ingatlan-nyilvántartásból, ezért az érintett leányvállalatok kérték az adóhatóságtól a rájuk kivetett illetékek törlését. 

Az adóhatóság a kérelmeknek helyt adott, és jogerősen törölte a leányvállalatokra kivetett illetéket, azaz a leányvállalatoknak nem kell megfizetniük. Működésük, gazdálkodásuk az előzetes terveknek megfelelően folyik tovább, a befektetők pedig megnyugodhatnak.

A NAP Nyrt. célja amúgy, hogy naperőműveket birtokló projekttársaságok felvásárlásával egy nemzetközi összehasonlításban is hatékonyan működtethető napenergiatermelő vállalattá váljon, és zöldenergia termelésével hozzájáruljon az ESG-irányelvekben megfogalmazottaknak.