Profitsoron hozta a várakozásokat a Wells Fargo, míg a negyedéves bevételei hajszállal meghaladták az elemzői konszenzust. Pénteken a bankrészvény árfolyama a gyorsjelentés nyomán 1,7 százalékot esett az amerikai nyitás előtti kereskedésben.

New,York,City,-,Oct,24,2013:,Pedestrians,Walk,Past
Fotó: Shutterstock

A San Franciscó-i bank 3,45 milliárd dollárt keresett a tavalyi utolsó negyedévben, ami 9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi azonos időszak 3,16 milliárd dollárjánál. A mostani eredmény részvényenként 86 centet jelent, ami megegyezik a FactSet által megkérdezett elemzők becslésének konszenzusával.

A The Wall Street Journal emlékeztet, hogy az egy évvel ezelőtti bázisidőszak nyereségét a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatallal kötött történelmi egyezség nyomán kifizetett rekordbírság húzta le. A pénzintézet az autó- és jelzáloghiteleket törvénytelen díjakkal, jutalékokkal és kamatokkal terhelte meg, amivel 16 millió ügyfelet károsított. 

A szabályok megszegése miatt a Wells Fargo 1,7 milliárd dolláros bírságot kényszerült kifizetni, és további 2 milliárd dollárt fizetett vissza az ügyfeleknek. Az egy évvel korábbi egyszeri negatív hatás miatt a mostani profitbővülés jóval kevésbé attraktív, mint amilyennek első ránézésre látszik.

De a bevételi sor sem nevezhető átütőnek. A bank bevételei 2 százalékkal, 20,48 milliárd dollárra nőttek a negyedévben, de az elemzők 20,3 milliárd dollárt vártak.

Az sem javította a hangulatot, hogy a bank 34 százalékkal, 1,28 milliárd dollárra emelte a hitelezési céltartalékot.