Hosszú hónapok várakozását követően, ugyanakkor az elemzői konszenzussal összhangban, január 10-én hivatalosan is engedélyezte az amerikai tőzsdefelügyelet 11 ETF elindítását. A bitcoin piacán volatilis mozgás látható, 46 600 dollár fölött is járt rövid ideig az árfolyam, majd visszakorrigált 45 300 közelébe ahonnan ismét felpattant az árfolyam.  

A döntés értelmében azok a befektetési vállalatok, a melyek a hétfői határidőt megelőzően hibátlanul és hiánytalanul beadták alapindítási kérelmüket, hamarosan valóban piacra is dobhatják az első, közvetlenül spot bitcoinba fektető, tőzsdén kereskedett befektetési alapjaikat, új korszakot nyitva ezzel a kriptopiacon, amelyet a döntéssel egy vonással beemeltek a befektetési világ fősodrába is.

Smartphone,With,Bitcoin,Symbol,On-screen,Among,Piles,Of,Golden,Bitcoins.
Jobb későn, mint soha: engedélyezte az SEC a bitcoin-ETF-ek elindítását.
Fotó: Shutterstock

 

Mit jelent a bitcoin-ETF-ek megjelenése a befektetési világ számára?

Az SEC döntése engedélyezi a befektetési vállalatok számára, hogy olyan tőzsdén kereskedett alapokat hozzanak létre, amelyek közvetlenül bitcoinba fektetnek. Ezeken az ETF-eken keresztül a befektetők közvetlen bitcoinvétel nélkül szerezhetnek kitettséget a legnagyobb kriptodeviza irányába.

Az ETF-ek a legtöbb befektető számára elérhetők lesznek brókereiken keresztül, így azok a magánszemélyek is fektethetnek majd bitcoinba, akik nem szeretnének, vagy nem mernek közvetlenül kriptodevizát vásárolni.

Az ETF-ek megjelenése a befektetők számára minden szempontból előnyös lesz : az alapokat például alacsonyabb költségek mellett tudják majd megvásárolni, mint magát a bitcoint, mivel a kriptotőzsdék sok esetben akár 4,5 százalékos díjat is felszámítanak a vásárlására, az ETF-ek felára pedig az előzetes értesülések szerint 0,2 százalék környékéről indul majd – ez a legnagyobb kriptotőzsdék díjsávjának alját jelentő 0,5 százaléknak is kevesebb mint a fele.

A teljes kriptodevizaállomány alakulása 2019-től
A tavalyi év vége már a kriptoállomány brutális növekedéséről szólt, nem kis mértékben az ETF-reménységek miatt

A bitcoinba fektető alapok emellett hatalmas extra tőkét vonnak majd be a kriptotérbe, melynek piaci kapitalizációja már az ETF-ek nélkül is 1,8 ezermilliárd dollárra rúg, a megnövekedett likviditás pedig egyes elemzők szerint stabilabb árfolyammozgásokat és alacsonyabb volatilitást eredményezhet majd a kriptopiacon.

Miért húzódott el ennyire a bitcoin ETF-ek engedélyezése?

Az amerikai tőzsdefelügyelet, az ügyben illetékes hatóság hosszú hónapok óta minden ülésén az ETF-döntés elhalasztása mellett voksolt , elsősorban azon aggályai miatt, hogy az alapok elindítása beemeli majd a központi szabályozó testülettel nem rendelkező, kiszámíthatatlan és csalók tömegének otthont kriptopiacot a tőkepiaci főfolyamba, megfertőzve ezzel azt is saját betegségeivel.

Az idő előrehaladtával azonban a kriptotérből kidőltek a legnagyobb csontvázak: az FTX-alapító Sam Bankman-Fried már bíróság előtt áll bűncselekményeiért, a Binance vezére, Changpeng Zhao pedig 4,3 milliárd dolláros megegyezést kötött a hatóságokkal, és lelépett a éléről, ígéretet téve annak jövőbeli átlátható és legális működésére.

Csillagászati bírságot kapott a Binance, tíz év börtönnel néz szembe Changpeng Zhao, de a platform megmenekült

Több mint négymilliárd dolláros bírságot kapott a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a vállalat vezére pedig lemondott. A Binance azonban talpon maradt, és ennek a teljes kriptopiac szívből örülhet.

A felügyelet számára ezeknek az ügyeknek a lezárása jelentős pozitív hozadékot nyújtott, mivel bebizonyította, hogy igenis el lehet számoltatni még a kriptotér legnagyobb neveit is, ha úgy hozza a szükség – minden bizonnyal ez is szerepet játszott az SEC várva várt pozitív határozatában.

Milyen bitcoin-ETF-ekből lehet majd válogatni?

A befektetési világ legnagyobb alapkezelői szinte kivétel nélkül beadták saját bitcoin-ETF-iránti kérelmüket, az alapok közti különbségek szinte kizárólag a befektetésért felszámított jutalékok és díjak mértékében térnek el egymástól.  

A legalacsonyabb kezelési költséget a jelenlegi állás szerint a Bitwise számítja majd fel 0,2 százalékot terhelve a befektetőkre, őket Cathy Wood ARK Investmentjének 0,25 százalékos felára követi majd a versenyben. A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock 0,3 százalékos díjat számít majd fel, a Fidelity pedig 0,39 százalékos költséggel előreláthatólag dolgozik majd.

Az új bitcoin-ETF-ek árazását igyekeznek úgy eltalálni a cégek, hogy az ETF-piaci átlag, a 0,37 százalékos díjszint, illetve a piaci versenytársaik árszabásai alatt maradjon saját ajánlatuk, de olyan mélyre nem mehetnek már, hogy saját költségeiket ne tudják kigazdálkodni a bevételből.

Hogyan reagált a bitcoin árfolyama az ETF bejelentésére?

A legnagyobb kriptodeviza piacán a hír közlése után a hektikusság volt a jellemző, a befektetők emésztgették a bejelentést, ami jól tükröződött az árfolyamon, 45 700 és 46 600 között hullámzott.

A bitcoin árfolyama 5 nap
Felült a hullámvasútra a bitcoin árfolyama az ETF-döntést követően

A kriptopiacnak már az ETF-bejelentést megelőzően sem volt unalmas a napja: hekkerek egy csoportja ugyanis az éjszaka folyamán feltörte a tőzsdefelügyelet X fiókját, és kiírta az oldalra, hogy az SEC hivatalosan is engedélyezte az alapok elindítását, elképesztő volatilitást szabadítva rá ezzel a piacra. A kurzus a kora hajnali órákban az álhírek felröppenésére a 48 ezer dolláros szintet is megközelítette, mielőtt a cáfolat megérkezésével 45 400 környékéig szakadt, percek leforgása alatt.