BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bitcoin,Price,Crash,In,Front,Of,A,Red,Abstract,Virtual

Bitcoin-ETF: soha nem látott vérfürdő jöhet a kriptopiacon

A kriptopiac jelentős része a jövő év elejére várja az első bitcoin-ETF megjelenését, ez a tokennek a szárnyakat adhat, a kriptotőzsdéket azonban a mélybe ránthatja. A bitcoin-ETF létrejöttének nagy nyertesei, de hatalmas vesztesei is lesznek.

Hatalmas csapást mérhet a bitcoin-ETF engedélyezése a legnagyobb kriptotőzsdékre, a kibontakozó versenyt pedig távolról sem biztos, hogy a szektor valamennyi szereplője túléli majd – vélik neves kriptopiaci elemzők, akik szerint az ETF-ek történelmi piacra kerülése olyan árversenyt eredményezhet a szegmensben, amelyre a befektetők előzetesen biztosan nem számítottak.

Bitcoin,Price,Crash,In,Front,Of,A,Red,Abstract,Virtual
Vérfürdő jöhet a kriptopiacon.
Fotó: Shutterstock

Nate Geraci, az ETF Store elnöke és Eric Balchunas, a Bloomberg ETF-elemzője szerint a bitcoin-ETF engedélyezése vérfürdőt eredményez majd a kriptotőzsdék körében, mivel alaposan próbára teszi a tőzsdék működésének alapjául szolgáló, magas díjszabási rendszerüket.

Az elemzők kiemelik: a bitcoin-ETF-ekkel való kereskedés 0,01 százalékos terhet ró a befektetőkre, a tőzsdén kereskedett alapok körében ugyanis ennyi az átlagos teher mértéke – csakhogy a legnagyobb kriptopiaci brókerek, mint például a díjbevételekből tavaly 2,4 milliárd bevételt zsebre tevő Coinbase, 0,6 százalékos díjat terhel a befektetőkre minden vásárlás után. 

A szakértők szerint a díjak terén létrejövő hatvanszoros árkülönbözet már bőven elég lesz a befektetőknek, hogy a közvetlen, kriptotőzsdéken keresztüli bitcoinvétel helyett sokkal inkább ETF-eket vásároljanak, mérhetetlen bevételkiesést okozva ezzel a tőzsdéknek.

Ha valóban engedélyezik a bitcoin-ETF-eket, a kriptotőzsdék reklámaival megszórt Super Bowlok korának végérvényesen befellegzett

– mondta Laura Shin kriptopiaci szakíró, arra utalva ezzel, hogy a Coinbase-hez hasonló tőzsdék előszeretettel vásároltak maguknak reklámidőt a legnagyobb amerikai sporteseménynek számító futballdöntő szüneteiben csillagászati összegekért, de erre a piaci felfordulást követően véleménye szerint nem lesz lehetőségük a cégeknek.

A piacok azonban egyre biztosabbak a bitcoin-ETF-ek mihamarabbi elindulásában: a kriptopiaci elemzők átfogó vélekedése az, hogy a felügyelet már jövő év elején, akár már januárban megadja az engedélyt az első ETF-ek elindítására, ennek az optimizmusnak pedig nagy szerepe volt abban, hogy a legnagyobb kriptodeviza árfolyama a másfél éves csúcsot jelentő 45 ezer dollár környékére kúszott december elején.

A bitcoin árfolyama 2023-tól
Hatalmas ralit követően fordult le a bitcoin árfolyama december közepén

Az első ETF elindításától a szakértők egyöntetűen a bitcoin árfolyamának erősödését várják, nem ritkák a 100 ezer dollárról szóló előrejelzések, de vannak, akik egymillió dolláros árcédulát is el tudnak képzelni a token számára.

Érdemes betenni a bitcoint a karácsonyfa alá? Pozitív kilátások felemás tapasztalatokkal

Általában rapszodikus teljesítménnyel zárja az évet a bitcoin, az idei kilátások azonban túlnyomóan pozitívak. A bitcoin-ETF jóváhagyása történelmi ralit indíthat a token árfolyamában.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.