Több mint három hónapnyi gyengélkedést követően ismét átlépte a 30 ezer dolláros lélektani határt a árfolyama, miután egy híroldal tényként közölte: az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) elfogadta a BlackRock bitcoin ETF befektetési eszköz létrehozása iránt benyújtott kérelmét. Csakhogy a híresztelés hamisnak bizonyult, a legnagyobb kriptodeviza kurzusa pedig perceken belül visszakerült a 28 ezer dolláros szint környékére, ahonnan azóta 1,1 százalékot tudott erősödni.

Bitcoin,,Dollars,,Euro,And,Hryvnia,On,The,Background,Of,The
Árnyékra vetődtek a kriptopiaci befektetők a bitcoin ETF-fel kapcsolatos álhírek miatt.
Fotó: Shutterstock

A villámrali ugyanakkor nem múlt el nyomtalanul: a Coinglass adatai szerint a 30 ezer dollárig tartó menetelés során közel 95 millió dollárnyi short pozíció került kényszerből zárásra, hatalmas veszteségeket okozva ezzel a legnagyobb kriptodeviza árfolyamcsökkenésére fogadó befektetők számára.

James Seyffart, a Bloomberg Intelligence ETF-elemzője szerint a bitcoin közel 10 százalékos tiszavirág-életű szárnyalása betekintést engedett abba az elképzelhető jövőbeli piaci forgatókönyvbe, amiben az SEC valóban rábólint a bitcoin ETF-ek létrehozására

A Bitcoin árfolyama 5 nap
Nem sokáig tartózkodott 30 ezer dollár felett a bitcoin árfolyama.

A bitcoin idei árfolyammozgását jelentős mértékben befolyásolta az ETF-ekkel kapcsolatos várakozások: az amerikai bankpánik nyomán berobbant 50 százalékos rali mögött a második legnagyobb, közel 20 százalékos felfutásra júniusban került sor, amikor a BlackRock beadta saját bitcoin ETF-iránti kezdeményezését az SEC-hez, az augusztus végi 6 százalék feletti erősödésre pedig a Greyscale bitcoin-alapjával kapcsolatos pozitív hírek felröppenését követően került sor.

A bitcoin árfolyama 2023-tól
A bankpánik és az ETF-fel kapcsolatos hírek mozgatták az idén a bitcoin árfolyamát.

Michael O’Rourke, a JonesTrading vezető piaci stratégája kiemelte: a villámrali nyomán ismét megkérdőjeleződik, hogy a piac az elemzői konszenzussal összhangban valóban beárazta-e már az ETF-ek lehetséges megérkezését a bitcoin árfolyamába, ugyanakkor egy ennél komolyabb kérdést is felvet.

Ha a bitcoin árfolyamát már egy álhír is ekkora mértékben meg tudja mozgatni, érdemes lehet megvizsgálni, kinek a feladata lenne a befektetők védelme egy központi szabályozással nem rendelkező piacon, mely mindezen felül mágnesként vonzza a kétes szándékú szereplőket is.

A bitcoin álhíren alapuló ralija ezzel egyértelműen alátámasztja az SEC ETF-jóváhagyással kapcsolatos legnagyobb aggályait is, miszerint ódzkodnak szélesebb körű piaci hozzáférést biztosítani egy olyan eszközosztály számára, amely még a legalapvetőbb befektetővédelmi mechanizmusokkal sem rendelkezik.

A bukott kriptokirály miatt törhetett meg a bitcoin 2021-es történelmi ralija

Sam Bankman-Fried az ügyfelei tokenjeit adhatta el, hogy cégeinek anyagi helyzetét javítsa.

Egyes elemzők ugyanakkor továbbra is hisznek a bitcoin-alapú tőzsdén kereskedett alap létrejöttében: James Seyffart, a Bloomberg elemzője például úgy számol, az első ETF már piacra is kerülhet januárig.