Pénteken publikálja a KSH a decemberi inflációs adatokat, a várakozások szerint 5,9 százalék volt a fogyasztóiár-index éves változása 2022 decemberéhez képest. Ez az információ a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) tulajdonosainak is lényeges, hiszen a 2024-ben fizetendő éves kamatot az idei éves átlagos alapján állapítja meg a kibocsátó. A kamat az inflációs adatból és a kamatprémiumból tevődik össze.

ill_IMG_8817_LUS
Messze a legnépszerűbb befektetési termék volt tavaly a Prémium  
Fotó: Kallus György  / Világgazdaság

Ha beigazolódik az elemzők várakozása, abból 17,65 százalékos éves 2023-as átlagos infláció adódik, de mivel a KSH csak egy tizedesjegyig adja meg az adatokat, így 17,7 százalék lehet a végleges érték. Ha meglepetés születik és csak 5,8 százalékkal nőttek decemberben az árak, akkor viszont 17,6 százalékos éves átlagos fogyasztói árváltozás kerül be a statisztikákba.

A jegybank korábbi prognózisa is így kalkulált, 17,6-17,7 közé várva a mutatót, a Pénzügyminisztérium pedig 17,6 százalékot jelzett előre a decemberben publikált makrogazdasági és költségvetési előrejelzésben.

A fentiek alapján a legnagyobb mennyiségben értékesített, tavaly november végéig forgalomban lévő 2033/I sorozatszámú PMÁP-tulajdonosok 17,9-18 százalékos éves kamattal kalkulálhatnak a befektetésük után. Ők január 20-án már megkapják az első kamatperiódus után járó (időarányos) 6,91 százalékos kamatot, majd a 2024. január 20.–2025. január 20. között részesülnek a fenti, 17,9-18 százalékos kamatban.

 

Még jobban jártak, akik a korábbi szériákból is vettek, mivel a kamatprémium a megelőző kibocsátásokon magasabb volt: akár 1,5 százalékpont. Nyolc ilyen sorozatból is van kint a befektetőknél, 

ők 19 százalék feletti éves kamatban részesülnek.

Ahogy azt a VG már több alkalommal írta, a jelenleg kapható PMÁP (2032/I) tulajdonosok nem részesülnek ilyen magas két számjegyű kamatban, az első kamatperiódus éves kamata ugyanis fix 9,9 százalék, ezt jövő áprilisban kapják kézhez, az értékpapír csak utána változik inflációkövetővé, akkor viszont már nem a 2023-as, hanem a remélhetőleg sokkal alacsonyabb idei éves infláció lesz a kamatbázis. 

Mi folyik itt? Lecsúszott a dobogó harmadik fokára a Prémium Magyar Állampapír

Két, rövidebb futamidejű lakossági befektetés is népszerűbbé vált az elmúlt hetekben.