A jelek szerint már nem a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a hazai magánbefektetők kedvenc választása. Ennek jele, hogy a múlt héten már az egymást követő második héten sem végzett az első helyen a PMÁP, legalábbis az eladási statisztikák alapján. Az Államadósság Kezelő Központ értékesítési adatai szerint PMÁP-ból a múlt héten csupán 9,7 milliárd forintnyit vásároltak a magánbefektetők.

_VEZ5799Budapest 2023.10.19.
Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.
foto: Vémi Zoltán
VilággazdaságBudapest 2023.10.19.Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.foto: Vémi ZoltánVilággazdaság
Postai értékesítés.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ez azonban – ellentétben a megelőző héttel – már a második helyre se volt elég. Ismét az Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) fogyott a legtöbb, 15 milliárd forintnyi. Meglepetésre keresett volt a Kincstári Takarékjegy is, amelyből 14,1 milliárd forintért vásároltak a lakossági befektetők.

Az 1MÁP éves kamata 8 százalék. Ez a kamatláb azonban könnyen változhat a közeljövőben. Az 1MÁP-ból minden héten megújítja a kibocsátó a sorozatokat, így előfordulhat, hogy a kamatláb csökkentéséről dönt a kibocsátó. Erre akkor kerülhet sor, ha az 1MÁP alternatívájaként számon tartott 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozama tovább csökkenne, jelenleg ez 6,88 százalék.

ill_IMG_8817_LUS
PMÁP? Köszöni, de inkább elsétál mellette a lakosság. 
Fotó: Kallus György  / Világgazdaság

A Kincstári Takarékjegyek (KTJ) váratlan népszerűsége is a kamatozásnak köszönhető. Ebből az egyéves futamidejű papír évi 8 százalék kamatot fizet, a kétéves pedig évi 8,5 százalékot. A hátrány viszont az, hogy ezek nyomdai úton előállított állampapírok, amelyek megvásárlásához be kell fáradni a Magyar Postához.

A PMÁP-papírok népszerűségvesztésének hátteréről itt írtunk. 

A jelek szerint a befektetők előtt a néhány hete elindított új PMÁP-konstrukció kevésbé vonzó, látva annak induló, évi 9,9 százalékos kamatozását. Akik a korábbi szériákból vásároltak, jövőre kiemelkedően magas kamatnak örülhetnek.