Hatmilliárd forint keretösszegű pályázaton támogatják az élelmiszeripari beszállító vállalkozások technológiaváltását – jelentette be Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára csütörtökön Nobilis Mártonnal, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárával tartott közös sajtótájékoztatón.

NAGY István; NOBILIS Márton
Fotó: Czeglédi Zsolt

A GFM államtitkára ismertette, hogy a 300 millió és 500 millió forint közötti, vissza nem térítendő támogatásra október 12. és 26. között lehet beadni a jelentkezéseket, az elnyert támogatás a fejlesztés 70 százalékát is kiteheti, a 30 százalékos önerő egy része pedig is lehet.

Nobilis Márton kiemelte: az élelmiszeripar stratégiai ágazat,

itt is kellenek nemzeti bajnokok, akik képesek exportálni és a hazai piacot is ellátni, nekik pedig szükségük van beszállítókra.

Fábián Gergely hangsúlyozta, a 2021-es első Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BP) sikeres volt, 57 projekt áll megvalósítás alatt 23 milliárd forint értékben. Példaként említette, hogy egyebek közt napelempark, hűtő-tároló fejlesztés, gyártósorfejlesztés valósult meg. Az első kiírás sikere is mutatja, hogy a programot folytatni kell – jelentette ki.

Ismertette, hogy a most kiírt pályázaton egyebek mellett új eszközök beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, információs technológia fejlesztésére, gyártási licenc, gyártási know-how, immateriális javak beszerzésére, ingatlan- és infrastrukturális beruházásra, megújuló energiaforrást hasznosító technológiákra pályázhatnak vállalatok, konzorciumok.

Az Agrárminisztérium államtitkára kiemelte: fontos, hogy fejlesszék, hatékonyabbá, modernebbé tegyék az élelmiszeripart, és ehhez a mostani beszállítói pályázat is hozzájárul.

Az államtitkár szerint ha növelik a hatékonyságot az élelmiszeriparban, akkor 

sokkal erősebben lesznek jelen a magyar élelmiszerek a hazai boltokban. 

Korábban az élelmiszerláncokkal volt egy megállapodás, hogy minél több magyar terméket árulnak. Ezzel szemben az látszik, hogy egyre inkább a kevésbé biztonságos importtermékek felé terelik a beszerzésüket – tette hozzá.

Nobilis Márton felhívta a figyelmet, hogy tavasszal indul a Vidékfejlesztési operatív program is, amely a korábbi 468 milliárd forint helyett 750 milliárd forintot irányoz elő élelmiszeripar fejlesztésre.

Az ÉLIP BP pályázatot a Gazdaságfejlesztési Minisztérium felügyelete alatt lévő Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. bonyolítja le, a programról további információ a Neumann Technológiai Platform weboldalán található.