Rekordnyereséget ért el tavaly a világ legnagyobb szuverén vagyonalapja, az 1640 milliárd dollár értékű eszközt kezelő Norges Bank Investment Management (NBIM) – közölte kedden a norvég állami alap. 

Beautiful,Nature,Norway,Natural,Landscape.,Lovatnet,Lake,Lodal,Valley.
Felelősségteljesen használná fel az állami olajbevételeket a norvég szuverén alapkezelő. 
Fotó: Shutterstock

A 2220 milliárd norvég koronás, azaz 213 milliárd dolláros profitot főként a technológiai részvényekben tartott befektetéseiből származó, erős hozamoknak köszönheti az NBIM, amely egy évvel korábban még 1640 milliárd koronás rekordveszteséget könyvelhetett el.

A magas és a geopolitikai feszültségek ellenére a részvénypiac tavaly rendkívül erős volt, szemben a roppant gyenge 2022-es évvel. Különösen a technológiai részvények teljesítettek nagyon jól

– mondta Nicolai Tangen, az NBIM vezérigazgatója. Az alap 2023-as hozama 16,1 százalék volt az év során, ami mindössze 0,18 százalékponttal maradt el referenciaindexének hozamától – írja a Reuters

A norvég állam alapvetően olaj- és gázkitermelésből származó bevételeit részvényekbe, kötvényekbe, ingatlanokba és külföldi megújuló projektekbe fektető NBIM világszerte 70 országban, több mint 8859 vállalatban rendelkezik részesedéssel, és a világ összes tőzsdén jegyzett részvényének 1,5 százalékát tartja portfóliójában.

Az év végén az alap eszközeinek 70,9 százaléka volt részvényekben, szemben a 2022-es 69,8 százalékkal, a kötvények aránya eközben 27,5 százalékról 27,1 százalékra csökkent. Az ingatlanbefektetések 2,7 százalékról 1,9 százalékra estek vissza, míg a megújuló-infrastruktúra a befektetések összesen 0,1 százalékát tette ki.

Az alap vagyonából a norvég kormány minden évben csak egy minimális töredéket használhat fel, de még így is általában az éves költségvetés mintegy ötödét teszi ki a hozzájárulás.

 

„Az olajbevételek nagyon fontosak Norvégia számára, de egy szép napon kifogy a tartalék. Az alap célja annak biztosítása, hogy a bevételeket felelősségteljesen használjuk fel, hosszú távon gondolkodjunk, és így biztosítsuk a norvég gazdaság jövőjét” – olvasható az alap honlapján.