Meglehetősen szűk nyereséggel fordult rá az idei évre az American Airlines, amely ezzel együtt minden szempontból felülmúlta az elemzői várakozásokat, és 2024-re is kellemes meglepetést jelentő tervszámokat közölt a nemzetközi utazások iránti emelkedő keresletre alapozva.

Los,Angeles,,California,,Usa,-,February,23,,2018:,American,Airlines
Kellemes meglepetést szállított az American Airlines. 
Fotó: Shutterstock

A top 3 amerikai légitársaság sorába tartozó American 19 millió dolláros nyereségről számolt be a december végén lezárt negyedévről, ami csupán töredéke az egy évvel korábban elkönyvelt 803 millió dolláros profitnak.     

Az egy részvényre jutó tisztított eredmény (EPS) 29 centre futott be, túlszárnyalva az elemzők 10 centes várakozását. A harmadik negyedéves jelentésének közzétételekor még nullszaldós évzárásra számított a társaság.

A 13,06 milliárd dolláros háromhavi forgalom 1 százalékkal maradt el a tavalyelőttitől, de ezen a soron is sikerült megugrani a 13,02 milliárdos előzetes piaci becslést.

A nemzetközi járatokat üzemeltető amerikai légitársaságok a hosszú távú utak iránti kereslet megugrását tapasztalják, amit az erős dollár is támogat, mivel több amerikait késztet arra, hogy szabadidős céllal tengerentúli utazásokat foglaljon.                                        

A kedvező trendek a vezetőséget is felbátorították, amely az egész éves korrigált egy részvényre jutó nyereséget 2,25 és 3,25 dollár közé lőtte be. Ez jókora pozitív meglepetés, az LSEG elemzői konszenzusa ugyanis a tervsáv alján közzétett 2,25 dolláros EPS-sel számolt.

Az első negyedév még tartogathat kihívásokat, a márciusig tartó időszakra ugyanis részvényenként 15–35 centes tisztított veszteséget prognosztizál a menedzsment. A kiadások – az üzemanyagköltségeket nem számolva – 2-4 százalékkal emelkedhetnek éves alapon, a járatkapacitás pedig 6,5–8,5 százalékkal bővülhet.

Az American Airlines árfolyama 2024-től
 

Az American Airlines részvényei 5 százalékkal drágultak a tengerentúli tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben.