A 382-es szinten kezdte a hetet az euró-forint devizapár, majd 387,2-n fejezte be, ezzel rég nem látott magasságba került a kurzus, utoljára október közepén kereskedtek a devizapiacon ilyen árszinteken a magyar fizetőeszközzel. Egy dollárért 356,8 forintot kellett adni pénteken.

Hungarian,Forints,In,Hand,And,Grocery,Store,In,The,Background.
Fotó: Shutterstock

Az euró/forint keresztárfolyam átmenetileg 387 fölé is emelkedett, amire tavaly október óta nem volt példa. Mivel az EUR/USD keresztárfolyam 1,09-ről 1,08 közelébe korrigált, így a forint rossz teljesítménye a dollárral szemben még szembetűnőbb volt – emelte ki heti összefoglalójában a CIB Bank vezető elemzője. 
 

Nem diadalmenet a forint 5 napja.

Trippon Mariann hozzáfűzte: a hazai fizetőeszköz leértékelődése régiós összevetésben is látványos volt, miközben a zloty és a korona erősödni tudott az euróval szemben, addig a forint a maga közel egyszázalékos leértékelődésével 

a feltörekvő devizák rangsorának utolsó előtti helyén tartózkodott.

Ebből az látható, hogy a leértékelődés mögött főleg országspecifikus tényezők állnak. Az utóbbi időszakban felerősödtek az MNB agresszívabb kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások, de a legfőbb aggodalmat a Gazdasági minisztérium javaslata okozta, amelyben lecserélnék a hitelek referencia kamatát a DKJ hozamokra – magyarázta a folyamatokat a CIB Bank szakértője.

A referenciakamat ügyében több cikk is megjelent a VG-n, ez volt a legutóbbi.