Nagy próbatétel előtt áll a lengyel részvénypiac választás után megindult ralija – az új kormány megkezdi az állami irányítású vállalatok vezetésének átalakítását a megbuktatott kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) beültetett kádereinek eltávolításával. 

Warsaw,Stock,Exchange,Moving,Up.,Poland,,Warsaw,Positive,Stock,Market
Fotó: Westlight

A varsói WIG 20 index 12 százalékkal emelkedett azt követően, hogy a korábbi ellenzéki szövetség október 15-én megnyerte a választást. A tőzsdei befektetők, úgy tűnik, bizalmat szavaztak az új vezetésnek, a tőzsdén jegyzett, de állami részesedéssel rendelkező vállalatok menedzsmentjének átalakítása azonban kérdőjeleket vet fel. 

Döntő pillanathoz érkeztünk; kérdés a jövőbeni menedzsment minősége, az osztalékpolitika, valamint a lehetséges stratégiaváltások

mondta a Bloombergnek Kamil Stolarski, a Santander Bank Polska SA részvényelemzőinek vezetője.  

A közelmúltbeli nyereség ellenére a varsói tőzsdén jegyzett részvényeket mély diszkonttal értékelik a befektetők szektortársaikhoz képest. A WIG 20 kosarába tartozó papírokkal átlagosan 7 körüli P/E-rátán kereskednek, ami kevesebb, mint a fele az MSCI feltörekvő piaci részvényindexének. (A P/E-ráta a vállalat adott időszakra kimutatott nyereségét hasonlítja össze az árfolyammal. Kiszámításakor az aktuális árfolyamot osztják el az egy részvényre jutó nyereséggel.)

Az irányadó Stoxx Europe 600 indexhez képest nagyjából feleakkora értékeltségen forognak a lengyel részvények

Donald Tusk miniszterelnök a politikai tisztogatási akcióit a vállalati szektorra is kiterjeszti; 

azt ígérte, hogy a március végén lejáró első száznapos hivatali ideje alatt minden állami vállalat vezetőjét leváltja.

Arról egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás, hogy az új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat milyen szempontok alapján választják ki, illetve milyen stratégiaváltásokat terveznek a cégeknél.        

Keddtől kezdve nyolc Varsóban jegyzett állami vállalat részvényesei szavaznak a felügyelőbizottságokban bekövetkező változásokról. Ezek a lépések valószínűleg megnyitják az utat a kulcsfontosságú vezetők leváltása előtt.

VállalatSzektorÁllami részesedés (százalék)Közgyűlés időpontja
Eneaenergiaipar52,29január 30.
PGEenergiaipar60,86január 31.
PKO Bankbankszektor29,43február 2.
Warsaw Stock Exchangepénzügyi szolgáltatás51,80február 5.
Orlenenergiaipar49,90február 6.
KGHMbányászat, fémfeldolgozás31,79február 13.
Grupa Azotyvegyipar33,0február 14.
PZUbiztosítás34,19február 15.

Forrás: Bloomberg

Az állami irányítás alatt álló vállalatok együttesen 58 százalékos súlyt képviselnek az irányadó indexben. A Bloomberg megjegyzi, hogy          

senki sem várja el, hogy a politika teljesen eltűnjön az állami tulajdonú vállalatokból.

Az új vezetőségek átvizsgálnak minden gyanús megállapodást, amelyet cégeik az előző kormánypárthoz kötődő személyekkel kötöttek – közölte Borys Budka állami vagyonügyi miniszter az X közösségi médiaplatformon. A változások beárazása valószínűleg fokozatosan történik.   

A befektetők először is tudni szeretnék, hogy az új menedzsmentek rendelkeznek-e piaci hitelességgel, majd az év közepe táján napirendre kerülnek az osztalékkal kapcsolatos döntések. Végül a részvényesek kíváncsiak lesznek arra is, hogy az új vezetés milyen hosszabb távú stratégiai változtatásokat kíván végrehajtani.