Szintlépés történt kedd délelőtt, 390 forint felett jegyzik az eurót a bankközi devizapiacon. A csúcs napon belül 390,4 forint volt – ez október óta a legmagasabb érték. 

GYORSHIR Hungarian,Money,,Forint,,All,Banknotes,And,Coins,,National,Currency,,Close
Fotó: Shutterstock

Az Equilor így kommentálta az eseményeket:

Az euró-forint árfolyama elérte a 389–390-es ellenállási zónát, sőt rövid ideig 390 felett is mozgott a jegyzés. Itt meglehetősen erős szintek húzódnak, a mai kereskedés különösen izgalmas lesz, hiszen a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése mellett az EU irányából érkező, esetleges üzenetekre, hírekre is figyelünk. Az említett ellenállás felett 394,50-nél húzódna a következő ellenállás, míg támaszok 388-nál, majd 387-nél láthatóak.

Délután jönnek igazán az izgalmak

A Raiffeisen Bank szerint a ma délutáni kamatdöntés mutathat irányt a forintnak, vagyis a hóna alá is nyúlhat, de tovább is gyengítheti annak függvényében, hogy az elmúlt napok brüsszeli fejleményei nyomán kibontakozott forintgyengülés mennyire készteti mégis esetleg kivárásra a Monetáris Tanácsot azzal kapcsolatosan, hogy a korábbi 75 bázispontos lépésközt 100 bázispontosra fokozza a kamatvágásokban. 

A múlt hét első feléig azt lehetett gondolni, hogy biztosan 100 bázispontos vágást jelentenek be januárban, azóta azonban ismét nőtt az esélye annak, hogy még kivárnak a kamatvágások fokozásával, de kommunikáció szintjén esetleg az eddigieknél konkrétabban kilátásba helyezik. Nagyon jelentősnek még nem nevezhető az elszakadás a 380-as szintektől, de 

a 390 környéke, amivel most próbálkozik a piac, azért már elég kényelmetlen, hiszen durván négy hónapja járt itt legutóbb az árfolyam.

395 környékén vannak korábbi lokális csúcsok, ami most ellenállásként szolgálhat, bár előállhat olyan helyzet a piacon a brüsszeli és a monetáris politikai fejlemények kombinációjaként, ami mentén azt is átviheti az euró-forint.