OTP

Az OTP-részvény a múlt héten határozottan erőt gyűjtött az elmúlt hetek látványos árfolyam-emelkedése után. A múlt heti kormányzati kommunikáció és az, hogy az HSBC elemzőház a korábbi impozáns árfolyamcélját lefelé módosította, mind hozzájárult, hogy a piac kicsit szusszanjon. Ugyanakkor nem látszik, hogy nagyon lemondtak volna a befektetők a részvényről, inkább csak kivárás érezhető, még a 20 napos átlagig sem korrigált vissza az árfolyam. 

OTP-árfolyam

A sztochasztikus RSI viszont biztatóan jelzi a folytatás lehetőségét, inkább úgy tűnik, hogy újra nekifutva a 17 ezres szintnek, ha sikerül azt az 50 napos átlag feletti forgalommal áttörni (ismét), az mindenképpen további emelkedést eredményezhet. Természetesen a hitel-referenciakamat sorsa és egyéb, a banki környezetet befolyásoló tényezők biztosan befolyásolhatják az árfolyamot, de inkább úgy tűnik, hogy 

a befektetők a bikapiac folytatására számítanak a bankpapír árfolyamában a technikai kép alapján.

Richter

A Richter gyönyörű meglepetésmenetelést mutatott azoknak, akik régóta kitartóak, és bizalommal vannak a hazai gyógyszergyártó részvényei iránt. 9550 felett is járt az árfolyam, viszont a hét második felében a gyógyszergyártókra frissen kivetett különadó híre megijesztette a piacot. A részletek végigolvasása után, és a gyógyszergyártó közleménye szerint a globális adóban elszámolható és a hazai kutatási ráfordításokkal korrigálható adónem nem tűnik olyan kritikusnak. 

A Richter papírok technikai képe

Bizakodhatunk a folytatásban, amelyet mind az exportpiacok ereje, mind a devizahatás támogat, főleg, ha további sajátrészvény-visszavásárlás is történik még, ami azt is jelzi a piac számára, hogy a kibocsátó valóban bízik a saját jövőbeni kilátásaiban a megjelent negatív hatású hírek ellenére is. A 20-50-200 napos átlagok szépen sorakoznak rendre egymás felett, ami akár egy emelkedő trend folytatása is lehet. Egy nagyon lassan kiépülő, de nagy valószínűségű emelkedést támogató technikai alakzat is kezd kirajzolódni a papír árfolyamában tavaly szeptember elejétől, ez a híres „füles csésze” pirossal jelölve, ami akár 8-9 százalékos további erősödést is jelenthet, ha a relatív vételi erő kitartó marad a piacán, és nem torzítják egyéb külső behatások a képet.

Mol

Változatlan a korábbi hetek technikai képe az olajpapír grafikonján. Nem túl jó hír, hogy az 50 napos felülről metszette a 200 napos átlagárat. A Mol-részvény oldalazásából egyelőre vételi jelzések nem érkeztek, bár ha a globális nyersanyagpiac ismét erősödésnek indul, az erősítené a Mol helyzetét is. Egyelőre most azonosítható vételi jelzés nincs a részvény árfolyamgrafikonján, érdemes várni egy jelentősebb hírre vagy információra a mostani állapotból való elmozduláshoz.

Hetek óta oldalazik a Mol-részvény árfolyama

Magyar Telekom

Az Mtelekom részvényei már közelítenek a 800-as árfolyamszinthez, a grafikonon azonban az elmúlt hét utolsó három kereskedési napján az 50 napos átlagforgalom kevesebb mint felével ment a kereskedés, és a beszűkült árfolyamsávban némileg megtorpanni látszik a további emelkedés rövid időre. A stochasztikus RSI ugyan mutatja a vételi lehetőséget, de ezt nem támasztja alá az MACD indikátor. 

Mtelekom: a sztárrészvény is képes meginogni

Azonban a Boilinger-szalag olyan széles, hogy a felső tartományokból visszakorrigálva még a 20 napos átlag is bőven támaszt jelenthet, illetve addig még csak biztosan korrekcióról beszélhetünk maximum, ha visszaesne körülbelül 50 forintot az ár. Az alatt elképzelhető, hogy akár megindulhatna a rövid távú kereskedők profitrealizálása, de ott is, további 50-60 forinttal lejjebb, az 50 napos átlagár nagyon erős támaszt nyújt. 

A jelenlegi relatív erő miatt 13-15 százalékos korrekciót belelátni a grafikonba túlzásnak tűnhet. De ha megtörténne egy ekkora korrekció, az újabb vételi lehetőséget is maga után vonna, tekintve, hogy 910 forint körüli elemzői célár mellett volt több napon keresztül is átlagforgalom feletti kereskedés a korábbi időszakban.