Őrült összeg forog kockán a szombati ötöslottó-húzáson, a telitalálatért, ha valaki egyedül viszi el, 4,9 milliárd forint üti a szerencsés markát. Ekkora tulajdonosát minden bizonnyal tárt karokkal várják a prémium privátbanki szolgáltatók, de a fenti összeg akár egy nap alatt önállóan is befektethető. Érdemes megnézni, a magyarországi befektetési kínálatból mire elég ma 4,9 milliárd forint.

Stock,Market,Investor,Analyst,Broker,Analyzing,Financial,Trade,Crypto,Stockmarket
Stock market Investor analyst broker analyzing financial trade crypto stockmarket exchange platform digital chart data on computer screen thinking of investing analytic risk. Over shoulder view.
Fotó: Shutterstock

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett legértékesebb vállalat az OTP Bank, az ötös lottó főnyereménye a pillanatnyilag 4 466 milliárd forintos kapitalizációjú vállalatban mindössze egy 0,1 százalékos részvénycsomagra lenne elég. A lottónyereményből több mint 304 ezer darab OTP-részvény vehető, ami – ha bejön az elemzők várakozása – a tavasz végén egyenként 502 forint osztalékra jogosít fel, vagyis 

153 millió forint osztalékkal gazdagodhat a lottónyeremény birtokosa, ha az ölébe hullott milliárdokat kizárólag OTP részvénybe fekteti. Ezzel máris átlépheti az 5 milliárd forintos álomhatárt a befektetése értéke, persze csak ha nem változik a bankpapír árfolyama közben.

A 0,1 százalékos részvénypaketthez a szavazati jogon túl semmilyen más kiváltság nem kapcsolódik, sokkal kisebb kapitalizációjú tőzsdei cégbe kell fektetni ahhoz, hogy a lottónyertes érdemi befolyást szerezzen. Az alábbi midcap vállalatokban viszont már szemmel látható részesedést lehet szerezni, amivel már akár az igazgatóságba is bekerülhet, akinél ekkora mennyiség koncentrálódik.

Alteo: 8,7 százalék
ANY Nyomda: 12,7 százalék
AutoWallis: 8,5 százalék
CIG Pannónia: 17,6 százalék
Duna House: 20,7 százalék
Graphisoft Park: 14 százalék
Masterplast: 9,9 százalék
Rába: 24,2 százalék
Waberer’s: 7,4 százalék
Zwack: 13,3 százalék

Aki a részvényeket kevésbé favorizálja, tárt karokkal várja a 4,9 milliárd forintját is az Államkincstár, ahol egy ekkora összeg mindössze 0,05 százalékkal dobná meg a lakossági állományt.

Ha a héten bevezetett új magyar állampapírok közül választ a nyeremény tulajdonosa, akkor például a FixMáp 7 százalék (343 millió forint) éves kamatot hoz neki, aminek első részletéhez április 22-én már hozzá is jut, vagyis 

98 millió forinttal hízhat a befektetése kicsivel több mint 3 hónap múlva.

Rossz hír viszont, hogy befektetéseit nem helyezheti el kizárólag egy sorozatú lakossági állampapírban, az ismert mennyiségi korlátozások miatt.

Ha viszont úgy dönt a lottószámok előrelátója, hogy legjobb helye befektetési alapban lenne a pénze, akkor ha a tömeget követve úgy gondolja, hogy a legmagasabb kezelt vagyon a garancia a biztonságra, akkor választhatja például a 919 milliárd forintot kezelő OTP Optima Tőkegarantált Alapot, amely 15,5 százalék hozamot ért el az elmúlt egy év alatt.