A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 882,9 pontos, 1,43 százalékos emelkedéssel 62 804,52 pontos történelmi csúcson zárta napot. A részvénypiac forgalma 20,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. A Magyar Telekom árfolyama 5,1 százalékkal, 718 forintra emelkedett, a részvényekkel több mint 1,4 milliárd forint értékben kereskedtek.

Bét
tőzsde
bux
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A Mol 0,64 százalékkal, 2814 forintra gyengült közel 3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények kurzusa 3,21 százalékkal, 16 700 forintra nőtt, a bankpapírral több mint 14 milliárd forint értékben kereskedtek. A Richter 0,22 százalékkal, 9095 forintra gyengült 1,2 milliárd forintos forgalomban.

A forint kifejezetten jól kezdte a napot: a hazai deviza a hajnali órákban elért 379,25-ös euróval szembeni szintről egészen 378,55-ig korrigált kilenc óra környékére, a tőzsdezárás után 378,25 forintot ért egy euró. Az elmúlt hetekben bombaformát mutatott a magyar 2023. decemberben a BUX első alkalommal zárt hatvanezer pont felett, december 20-án szerdán pedig átlépte 61 ezres szintet is, és történelmi csúcsot ért el. 

A nem mindennapi szárnyalás mögött a Fed múlt havi kamatdöntő ülése áll, ahol többször is előkerült a kamatcsökkentés szó, ami jelentős pozitívumot hozott a piacokra. Emellett az is olaj volt a hazai részvénypiac gépezetére, hogy az 10,2 milliárd euró kohéziós forrás felszabadításáról döntött, 

Magyarország a teljes összeg mintegy harmadához juthat hozzá.

A 2023-as tőkepiaci körkép élesen ellentétes képet mutatott az egy évvel korábbi szinttel szemben: míg 2022-ben a kötvényeken és a részvényeken is szinte csak veszteni lehetett világszerte, tavaly mindkét eszközosztály két számjegyű erősödést élt meg, viszonylag kevés olyan tőzsde volt, amely veszteséggel zárta az idei esztendőt. A BUX 40 százalékos ralija épphogy elég a top 10-hez.

Állampapír vagy – egyértelmű választ adott a lakosság

Minden korábbinál nagyobb értékpapírvagyonnal vághattak neki az év végi ünnepi szezonnak a magyar háztartások, akik egyetlen hónap alatt csaknem 550 milliárd forinttal gyarapították hazai eszközökben tartott befektetéseiket tavaly novemberben. Az népszerűsége töretlen, de az alapkezelőknél is százmilliárd forintos tételt fektetett be a hazai lakosság. A tőzsdén szerencsét próbáló kevesek kockázatvállalása az állampapírt választókénál is jobban kifizetődött.