Meglepetésre 75 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank. A Reuters konszenzusában a 18 megkérdezett közgazdászból mindössze hárman számítottak ilyen lépésre.

Cash,Hungarian,Forints,,Illustrating,Range,Of,Huf,Various,Denominations,Available.
Fotó: Shutterstock

A döntés után a forint árfolyama valósággal kilőtt, de az erősödés nem tartott túl sokáig: néhány kötés született a 387-es szint alatt, azóta viszont 387–388 között zajlik a kereskedés az euró-forint devizapárral.

Tatha Ghose, a Commerzbank közgazdásza azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy az elmúlt napokban két dolog okozta a forint gyengülését:

– a 100 bázispontos kamatvágási várakozások,

– az országkockázati felárak növekedése.

Az év elejétől a forint alulteljesít a régiós devizákhoz képest. Az utóbbi napokban még inkább nyomás alá került a vállalati hitelpiaci referenciakamat megváltoztatásának gondolatára, illetve a Magyarországnak járó források esetleges felfüggesztésének eredetileg a Financial Timeson megjelent, azóta cáfolt hírére. 

Ha az EU és Magyarország közötti feszültségek tovább fokozódnak, az negatív jelzést küldhet a külföldi befektetőknek, csökkentheti Magyarország vonzerejét, és megakadályozhatja a külföldi működőtőke-beáramlás fellendülését az elkövetkező években

– mondta Liam Peach, a Capital Economics elemzője.