Csütörtökön piacnyitás előtt tette közzé a BÉT honlapján negyedéves gyorsjelentését a közép-kelet-európai régió 16 országban 23 márkát képviselő társaság. A tavalyi 366 milliárd forintos árbevétel 36 százalékos növekedést jelent év per év alapon. Ugyanilyen ütemben bővült az EBITDA is. Míg az egy részvényre jutó nyeresége 21 forint fölé emelkedett.

20220921 Budapest A pesti tőzsde autós vállalata, az AutoWallis befektetői tájékoztató keretében ismertette  friss járműpiaci és stratégiai várakozásait.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az AutoWallis töretlen, lendületes fejlődése a következetesen végrehajtott növekedési stratégiának köszönhető, melynek során a bővülést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatják

– hangsúlyozta Ormosy Gábor vezérigazgató. Kiemelve, hogy tavaly elsősorban szolgáltatási területen, többek között a flottakezelésban, az autómegosztásban hajtottak végre akvizíciókat, miközben 

az ázsiai gyártók térnyerését felismerve az elsők között léptek partnerségre olyan kínai márkákkal, mint a BYD

és az MG. Hozzátette: az AutoWallis egyre erősödő régiós pozícióját jól mutatja, hogy az árbevétel közel 60 százaléka származott a nemzetközi piacokról, és az Opel újabb öt évre meghosszabbította a csoport nagykereskedelemi szerződését a közép-kelet-európai régió négy országában.

A nagykereskedelmi üzletág árbevétele 37 százalékkal 217,3 milliárd forintra nőtt, míg a kiskereskedelmi üzletágé 34 százalékkal 149 milliárd forintra emelkedett. A nagykereskedelmi szegmens 34 943 gépjárművet adott el, ami 57,6 százalékos bővülés. Ezzel szemben az elsősorban a magyar piacon tevékenykedő kiskereskedelmi üzletág 7907 darabos új értékesítése 8,1 százalékos növekedést jelent, az eladott 2059 használt autó pedig 13,4 százalékos bővülés év per év alapon.

A vállalat piaci átlag feletti teljesítményét jól mutatja, hogy a stratégiájában kiemelt szerepet betöltő 

márkadiverzifikáció még olyan évben is növekedést eredményez, amikor Magyarországon 3,4 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új személyautók száma,

miközben az AutoWallis releváns közép-kelet-európai piacain regisztrált új személyautók száma átlagosan 11,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

 

A kiskereskedelmi üzletág szolgáltatási területe a szerviztevékenység és a rövid távú gépjárműkölcsönzés is bővült. A szerviz órák számának 9,7 százalékos növekedésén túl az AutoWallis által hazánkban képviselt Sixt 5,4 százalékkal növelte a bérleti események számát, a bérleti napok számának 11,2 százalékos csökkenése mellett. A Nelson Flottalízing tavaly év eleji, majd a wigót (korábban Share Now) Magyarországon üzemeltető Wallis Autómegosztó augusztusi akvizíciójának köszönhetően a mobilitási szolgáltatások flottamérete négy és félszeresére emelkedett, így tavaly a csoport összesen 3979 gépjárművel szolgálta ki ügyfeleit.

Túlteljesített növekedési stratégia

Az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevétellel megegyező mértékben, 36 százalékkal 305,3 milliárd forintra nőtt. A fedezeti szint az egy évvel korábbival megegyező, 16,6 százalék volt. A személyi jellegű ráfordítások 36 százalékos emelkedése főként az elmúlt két évben végrehajtott akvizícióknak, így az átlagos létszámnövekedésnek köszönhető: a csoport átlagos létszáma 123 fővel 983 főre emelkedett 2023-ban. A pénzügyi bevételek és ráfordítások értéke 2023-ban mínusz 4,4 milliárd forint volt az előző évi mínusz 1 milliárd forint után, amit elsősorban a megemelkedett kamatkörnyezet, az új akvizíciók miatti finanszírozási volumennövekedés, valamint a normál üzletmenethez kapcsolódó finanszírozási terhek jelentős növekedése magyaráz. 

A vállalat teljes átfogó eredménye 5 százalékkal, 9,6 milliárd forintra nőtt, így 

az egy részvényre jutó eredmény 11 százalékkal, 21,3 forintra emelkedett.

Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke elmondta, hogy a vállalat 5 évvel ezelőtti tőzsdére lépésekor meghirdetett, majd 2021-ben felfelé módosított növekedési stratégia több pontját az AutoWallis időarányosan túlteljesítette, így várhatóan az idei első félévben ismét felfelé módosíthatják a korábban kitűzött értékesítési és gazdálkodási tervszámokat.

Az AutoWallis szerdán 130 forinton zárt, míg egy évvel ezelőtt 100 forint alatt jegyezték.