Az elemzők legnagyobb meglepetésére 111 millió fontos negyedik negyedéves nettó veszteségről és egy teljes strukturális átalakításról számolt be ma közzétett gyorsjelentésében a Barclays brit nagybank, amely azt is bejelentette, hogy 2026 végéig tízmilliárd fontot visszajuttat befektetői részére részvény-visszavásárlásokon és osztalékfizetéseken keresztül. A befektetőket az ígéretek sokkal jobban érdekelték, mint a rossz negyedéves eredmények, a vállalat részvényei ugyanis 6 százalékot ugrottak a kereskedés első óráiban.  

Barclays,Bank,Offices,In,Canary,Wharf,In,London,On,November
Leverte a lécet a Barclays tavaly év végén.
Fotó: Shutterstock

 

A vártnál gyengébb számokat közölt a Barclays

A Barclays negyedik negyedéves teljesítménye minden soron elmaradt az elemzői konszenzustól: a szakértők előzetesen 61 millió fontos nyereségre számítottak, éves viszonylatban pedig 4,59 milliárd fontos profitról szóltak a becslések, míg a valós eredmény mindössze 4,27 milliárd font volt.

A Barclays csoport negyedik negyedéves bevétele 3 százalékkal, 5,6 milliárd fontra csökkent éves szinten, a működési költségek pedig 4 milliárd font környékén álltak meg az év utolsó három hónapjában.

A Barclays árfolyama 1 év
Nagyot ugrottak a Barclays részvényei a gyorsjelentés megjelenését követően

A Barclays vezetése a vártnál gyengébb eredmények közzétételét követően bejelentette, átfogó strukturális átalakításba kezd, amelynek részét képezik majd látványos kiadáscsökkentések, eszközeladások, és üzleti folyamataik mélyreható újraszervezése is. 

A csoport tevékenységét az átalakítást követően öt leányba szervezik majd ki, szétválasztva ezzel a vállalati hitelezést ezentúl nyújtó Barclays U.K. Corporate Bankot a vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtó Barclays Private Bank Wealth Managementtől és a befektetési bankként tovább üzemelő Barclays Investment Banktól. 

A bank az átalakítástól azt várja, az új divíziók jobb és részletesebb tájékoztatást nyújtanak majd az egyes működési részlegek teljesítményéről, valamint nagyobb vezetői elszámoltathatóságot biztosítanak. A lépésektől a Barclays legalább 2 milliárd fontos megtakarítást remél 2026-ig bezárólag.