A dubaji vezetés hamarosan tőzsdére viheti a városállam parkolási rendszerét üzemeltető Parkint, az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa a cég 25 százalékát kínálná fel első körben a befektetőknek – írta a Bloomberg. Az állami Dubai Investment Fund 749,7 millió részvényt dobhat piacra, a tőzsdei bevezetésre pedig már akár március 21-én sor kerülhet.  

"The Lana" Dorchester Collection's Hotel In Dubai
Hatalmasat nőhet a parkolóhelyek iránti kereslet Dubajban a következő években.
Fotó: Rubina A. Khan / Getty Images

 

A népesség mellett a parkolási igények is nőnek Dubajban 

A dubaji lakosságszám rohamos növekedésnek indult az elmúlt években, a bevándorlás azonban a pandémia kirobbanása óta soha nem látott mértékeket öltött, a városállam pedig ennek a folyamatnak a támogatására nagyban könnyítette a hosszú távú letelepedéshez szükséges kritériumokat, és a munkakeresőkre vonatkozó szabályozásokon is enyhítettek.

Az emirátus előrejelzése szerint a népesség 60 százalékkal növekedhet 2040-ig bezárólag, ami minden bizonnyal magával hozza majd az autók számának növekedését, s ezáltal a nyilvános pakolóhelyek iránti igényt is drasztikusan megnőhet. A parkolóhelyek iránti igény a dubaji vezetés szerint 2033-ig szintén 60 százalékkal ugorhat meg.  

Dubaj növekedése egyben a vállalatunk lehetőségeinek növekedését is jelenti. Ez ilyen egyszerű

– mondta Mohamed Al Ali, a Parkin vezérigazgatója a kilátásokról. A vállalat úgy tervezi, a tőzsdére lépést követően a cég teljes profitját formájában kifizeti a befektetőknek. A Parkin bevétele 2023-ban 14 százalékkal, 212 millióra dollárra nőtt, üzemi eredménye pedig százmillió dollár környékén állt meg.

A városállam parkolási vállalatának tőzsdére vitele nem az első ilyen lépés lenne: a dubaji kormányzat két hónapja a taxitársaságának egy részét dobta piacra 315 millió dollárért, 2021 óta pedig már 8,6 milliárd dolláros bevételre tettek szert a különböző vállalatokban lévő tulajdonjoguk értékesítéséből.