Két éve nem látott magasságba szökött az optimizmus a részvénypiacok, azon belül pedig a tech papírok kilátásait illetően, legalábbis erre lehet következtetni a Bank of America szokásos globális felméréséből, amelyet az alapkezelők körében végeznek.

New,York,,Ny,,Usa,-,July,4,,2022:,The,Wall
Fotó: Shutterstock

A tech részvényeket 2020. augusztus óta nem látott magas arányban súlyozták felül a portfóliómenedzserek, a készpénz (vagy azzal egyenértékű likvid eszközök) súlya pedig csökkent. Az előbbi egyenes következménye, hogy rekordmagasságba kerültek az amerikai tőzsdeindexek, a heti árfolyammozgás négy hónapja egy kivétellel csak emelkedett. 

Érdekes a készpénz súlyozása is: a januári 4,8 százalék helyett már 4,2 százalék az átlag, ez viszonylag nagy változásnak számít, és a történelmi példák alapján további részvénypiaci növekedés követi a készpénzarány mérséklését. Fontos változás, hogy 2022 áprilisa óta a megkérdezettek többsége már nem vár globális recessziót.  

Izgalmas hét előtt állnak az amerikai részvénypiacok

Ötezer pont felett viszonylag gyorsan fogyott el a levegő az S&P 500 számára.

A szakértők kétharmada továbbra is hisz abban, hogy a Federal Reserve-nek sikerül úgy alakítania a monetáris politikát, hogy sikerüljön a gazdaság puha landolása, 11 százalék azonban pesszimista, és szerintük elkerülhetetlenül lesz az eredménye az elleni küzdelemnek. 

Még mindig hisznek a sztárpapírokban

Nagyobb a megosztottság arról, hogy a következő időszakban mely szektorok, piaci szegmensek lehetnek a részvénypiacok éllovasai: 41 százalékuk véli úgy, hogy a magas részvénypiaci kapitalizációjú cégek papírjait érdemes előtérbe helyezni, 18 százalékuk viszont sokkal inkább a kispapírokból válogatna. 
A 209 szakértő megkérdezésével készült pollban a legtöbb válaszban az alábbi kereskedési ötletek szerepeltek:

  • a magnificent seven részvények vétele (61 százalék): ezek az Alphabet-, Amazon-, Apple-, Meta-, Microsoft-, Nvidia- és Tesla-papírok
  • kínai papírok shortolása (25 százalék)
  • japán részvények vétele (4 százalék)
  • készpénz (2 százalék)
  • befektetési minősítéssel rendelkező vállalati kötvények vétele (1 százalék)


Kockázatok azért maradtak

A fő kockázatok a magasan ragadó infláció, a geopolitikai helyzet eszkalálódása, egy rendszerszintű hitelezési válsághelyzet (ami az amerikai kereskedelmi ingatlanok finanszírozásában érdekelt bankok körében indulhat el), az amerikai gazdaság kemény landolása, az amerikai választások, valamint a kínai bankválság. A kamatpályát illetően nagyjából egységes a kép, 90 százalék számít alacsonyabb Fed-kamatokra és 77 százalék alacsonyabb inflációra.