Története során először zárt ötezer pont felett az S&P 500 index Amerikában a múlt hét végén, az átfogó tőzsdei mutató egy 6 százalékos idei menetelést követően lépte át ezt a lélektani határt. 

The Charging Bull Sculpture In New YorkThe Charging Bull bronze sculpture, also known as Wall Street Bull or Bowling Green Bull in New York City with tourists around taking photos of it as it is a landmark, a tourist destination, a popular attraction and symbol for Wall Street and Financial District as well with aggressive financial optimism and prosperity, wealth and luck, located on Broadway at the Financial District of Manhattan. It was created by Arturo Di Modica in 1989. New York, USA on November 2019 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó:  AFP

 

A FAANG-tól a Magnificent Sevenig

Az 500 legnagyobb tengerentúli vállalat papírjait követő index 2023-ban közel 25 százalékot, az elmúlt öt évben pedig majd 80 százalékot erősödött, a parkett felfutását pedig az elmúlt években elsősorban a technológiai részvények vezették: míg 2023 előtt még többnyire a FAANG-csoportról beszéltünk ebben a tekintetben, tavaly már a Magnificent Seven névre keresztelt varázslatos hetesről szólt a fáma a szektorban. 

Az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Meta és a Microsoft együtteséből álló FAANG-csoport helyét ugyanis tavaly már egyértelműen a csodálatos hetes vette át, miután a legnagyobb, 

felülteljesítő tech részvények közé bekerült az Nvidia és a Tesla is.

A tavalyi év első hat hónapjában úgy festett még az amerikai tőzsdekörkép, hogy a lassan már csak aranyárú hetesnek is átkeresztelhető társaság teljesítménye nélkül a teljes amerikai piac éves szinten még a nullaszázalékos szintet sem tudta volna tartani, a nagy hetessel együtt pedig 20 százalék körüli pluszban járt. 

Az S&P 500 index alakulása 2023-tól
A tech részvények oroszlánrészt vállaltak az S&P felfutásában

Az év második felében azonban kipukkadt a héliumos lufik egy része, látványosan korrigált a piac, és az utolsó pár hónap már a tágabb piaci jóléttel támogatott felfutásról szólt, az éves teljesítmény pedig 30 százalék körüli indexemelkedést mutatott.

A vízfej visszatért, de a Tesla lassan kiszorul

A naptári év végeztével azonban a varázslatos hetes egy része elvesztette mágiáját: az Amazon, a Meta, a Microsoft és az Nvidia ugyan szinte töretlenül folytatta tavaly megkezdett menetelését, ám az Apple és az Alphabet lendülete látványosan megtört, a Tesla szerencséje pedig szinte egy csapásra a múlté lett. 

autós cégének részvényei 2024-et egy 26,5 százalékos szakadással indították, 

mielőtt az S&P-történeti csúcsot jelentő ötezer pontos napra 22,6 százalékra korrigálták mélyrepülésüket.

Relatív árfolyamváltozások 2024-től
Nvidia, Meta, Alphabet, Tesla
Élesen ellentétes évkezdést láttunk az idén a tech szektor nagyjaitól

A nagy hetes továbbra is tündöklő négyese az idén átlagosan 20 százalékkal tudta növelni részvényei értékét, az elemzők számításai szerint négyük felfutása tehető felelőssé az S&P idei erősödésének több mint kétharmadáért. 

A szakértők szerint az sem lenne a világ vége, ha a nagy hetes (vagy már csak négyes) teljesítménye jelentősen elhalványulna az idén: a történelmi adatok ugyanis azt mutatják, hogy a vízfejű ralikkal tarkított éveket követően, még ha a nagyok lendülete el is illan, az S&P átlagosan 14,3 százalékos felfutásra volt képes.

A nagyok részvényei már nagyon drágák

A Magnificent Seven ralijának megakadása a technikai mutatók alakulása alapján nem lenne feltétlenül meglepő: a tech szektor legnagyobbjainak részvényei ugyanis kivétel nélkül átlag feletti P/E-mutató mellett forognak, még a leginkább visszafogott árazás mellett kereskedett Alphabet és Apple papírjai is 25, illetve 28,9-es értékek mellett futnak. 

A Tesla azonban 42-es, az Amazon 58-as, míg az Nvidia papírjai 95-ös P/E mellett forognak a tőzsdén, 

messze maguk mögött hagyva ezzel a 20–25 közti, átlagosnak tekintett részvényárfolyam per egy részvénye jutó eredményarányt.

Az egynapos opció lett a tőzsdék félkarú banditája Amerikában – csapdába kerülhet a részvénypiac

Nálunk alig ismerik, Amerikában már az ügyeletek 90 százalékát az opciózás mozgatja. Már régen nem a fedezet, hanem spekuláció irányítja az üzletet, ráadásul a legfelelőtlenebb kaszinós tőzsdézésről van szó: az egynapos opció lett a tőzsdék félkarú banditája.

A kíméletlenül borsos árcetlik ellenére a befektetők azonban egyelőre még nem fogadnak nagy tétben a gigászok vesztére: a float short arány, azaz az a mérőszám, amely megmutatja, a teljes közkézhányad hány százaléka van shortra eladva, a nagy hetes mindegyikénél a pozitív várakozásokat jelentő 10 százalék alatt van, mégpedig messzemenőleg – a többség mutatója 1 alatt, a Metáé és az Nvidiáé 1,3 környékén, míg a legmagasabb shorttal rendelkező Tesláé is mindössze 3,28-on áll.