Szűk sávban zajlik a kereskedés az euró-forint devizapárral hétfőn délelőtt. A múlt heti hullámvasutazás után 384–385 forint között kereskednek az euróval. A 385-ös szintet érdemes figyelni, a technikai kép alapján ellenállási szintként is működik. 

Hungarian,Forints,In,Hand,And,Grocery,Store,In,The,Background.
Fotó: Shutterstock

A hétfői kereskedésben nem volt különösebb nyoma, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Indexnek adott hét végi interjúban elmondta: a korábban tervezett 2,9 százalék helyett 4,5 százalékos lehet az idei költségvetési hiány.

A hétfői makronaptár szinte üres a régióban, de a hét további része sűrű lesz. Kedden a cseh, a magyar és a román ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adatokat publikálják. Szerdán a Lengyel Nemzeti Bank (NBP) döntése következik, a várakozások szerint a kamatok változatlanok maradnak. Csütörtökön ülésezik a Cseh Nemzeti Bank, a piaci kamatárazással összhangban 50 bázispontos vágás következhet, míg a konszenzus inkább 25 bázispontos csökkentést vár. 

Pénteken a januári magyarországi inflációs rátát teszik közzé, elsőként a régióban. A piac arra számít, hogy 5,5-ről 4,3 százalékra csökkent a pénzromlás.

Az ING Bank elemzői szerint a forint tovább szenvedhet ezen a héten, mert bizonytalan a további kamatcsökkentések ütemezése, s az sem biztos, hogy a pénteki inflációs adat után tisztul a kép.

Euró-forint kurzusa.