A Nintendo részvényei közel 6 százalékot estek a tokiói tőzsdén, mivel sajtóértesülések szerint a japán cég következő generációs konzolja 2025 első hónapjaiban jelenhet meg. Az elemzők, a befektetők és a játékosok korábban biztosra vették a 2024-es megjelenést: a kiotói székhelyű játékgyártótól azt várják, hogy egy új készüléket jelent be az öregedő Switch utódjaként.

Bangkok,thailand,-,May,30,,2020:,Animal,Crossing,Game,Popular,Nintendo
Öreg konzol nem vén konzol: még ma is népszerű a Nintendo Switch, de sokan várják az utódját. Fotó: Shutterstock

A vállalat nem kommentálta az utódeszközzel kapcsolatos információkat, csak annyit közölt, hogy mindig új hardvereken és szoftvereken dolgozik. A Nintendo 2017-ben piacra dobott hibrid konzolja hatalmas újítás volt az addigi gépekhez képest. Az átalakítható eszközt lehet televízióra kötve, illetve kézikonzolként is használni. A Nintendo Switch képességei messze elmaradnak a jelenlegi konzolgenerációtól, 

de a hordozhatóság és az exkluzív játékok így is rendkívül népszerűvé teszik.

Eddig több mint 139 millió Nintendo Switchet adtak el, ebből majdnem 14 milliót darabot csak a 2023. december 31-én záródott negyedévben, így minden idők harmadik legsikeresebb gépének számít a Playstation 2 és a Nintendo DS mögött. Mivel ezeket már nem árulják kereskedelmi forgalomban, így a még mindig népszerű Switchnek jó esélye van rá, hogy megdöntse a rekordot.   

A Nintendo DS-ből 154 millió példány fogyott, a dobogó csúcsán pedig a Playstation 2 terpeszkedik 155 milliós értékesítéssel. Várhatóan a Switch 2025 elején tasztíhatja le a trónról a Playstationt 2-t. Az elemzők egy része úgy véli, hogy a Nintendo Switch 2, amelyről egyelőre nagyon keveset lehet tudni, és még a neve sem biztos, csak a trónfosztás után kerülhet a boltokba.

A Nintendo árfolyama 5 év
 

Ha pedig csúszik a konzol megjelenése, akkor a Nintendo-játékok is késhetnek: a legnépszerűbb és legjobban jövedelmező programok (Legend of Zelda, Mario, Splatoon) csak az új konzol bejelentése után jelenhetnek meg. Ehhez fontos hozzátenni, hogy a szoftverek számítanak a cég legnyereségesebb üzletágának, így aztán érthető, hogy a részvényesek nem örülnek a késedelemnek.

Elemzők szerint néhány befektető inkább lehetőséget lát az árfolyam csökkenésében, mivel így alacsonyabb áron vásárolhatják a papírokat: úgy vélik, hogy az új hardver bejelentésére fél éven belül sor kerülhet. Ez pedig alaposan megdobhatja majd a hardver- és a szoftvereladásokat, ami a részvények drágulását hozza magával. Mindenesetre a Switch minden szempontból megérett a frissítésre.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a szaúdi állami befektetési alap (PIF) lett a Nintendo legnagyobb külső részvényese, közel 8,3 százalékkal. A közel-keleti ország eltökélt célja, hogy diverzifikálja gazdaságát, ennek részeként Rijád 38 milliárd dollárt tervez befektetni a gamingszektorba, hogy 2030-ra az olajmonarchiát az e-sport központjává tegye. 

Palworld: a Pokémon kivégezheti az idei év eddigi legsikeresebb játékát

Vizsgálatot indított a Nintendo az ügyben, hogy az elmúlt egy hét legnépszerűbb videójátéka, a Palworld sérti-e a szerzői jogokat. Sokan azzal vádolják a Palworldöt fejlesztő Pocketpair stúdiót, hogy ellopta a zsebszörnyes franchise dizájnját. A Nintendo nemrég azt közölte, hogy vizsgálódnak egy 2024 januárjában megjelent játék ügyében, és ha jogsértést észlelnek, akkor jogi útra terelik az ügyet. Ha a Nintendo tényleg pert indít, az a népszerű Palworld végét jelentheti.