Szaúd-Arábia másfél év alatt csaknem 8 milliárd dollárt költött arra, hogy részesedést szerezzen vagy felvásároljon a videójáték-iparban tevékenykedő cégeket: a szaúdi állami befektetési alap (Public Investment Fund, PIF) birtokolta Savvy Games Group áprilisban 4,9 milliárd dollárért bekebelezte a mobiljátékokra szakosodott Scopely stúdiót, míg az Electronic Artsban 9 százalékra növelte részesedését májusban.

Happy,Arabian,Family,Playing,On,Console,At,Home.,Family,Sitting
Fotó: VGstockstudio

A PIF az év elején megszerezte a Nintendo 8,3 százalékát, de Rijádé a Take-Two 6,8 százaléka, valamint a Capcom 5 százaléka is. Tavaly a legnagyobb e-sport rendezvényszervező cégek, az ESL és FACEIT kerültek a Savvy Gaming Group birtokába, amiért másfél milliárd dollárt fizettek. Névtelenségüket kérő források szerint további megállapodások is tervben vannak. A játékcégekbe világszerte végrehajtott befektetések részei Szaúd-Arábia hosszú távú projektjének, hogy csökkentse az olajfüggőségét.

A közel-keleti ország eltökélt célja, hogy diverzifikálja gazdaságát, ennek részeként a Savvy Gaming Group 38 milliárd dollárt tervez befektetni a gamingszektorba, hogy 2030-ra az olajmonarchiát az e-sport központjává tegye. A sivatagi királyság célkitűzése, hogy hét év múlva 250 játékipari vállalat és stúdió otthona legyen, amivel 39 ezer munkahelyet teremtene helyben, valamint az iparág 1 százalékkal járuljon hozzá a bruttó hazai termékhez. Mohammed bin Szalmán trónörökös, Szaúd-Arábia tényleges vezetője ismert videójáték-rajongó, 

aki korábban azt nyilatkozta, hogy az ő generációja ismerkedett meg először a játékokkal.

A 36 milliós ország lakosságának 70 százaléka 35 év alatti, így a demográfiai adottságok kifejezetten kedveznek az iparágnak. Ráadásul a videójátékokkal Rijád növelheti nemzetközi elismertségét és népszerűségét, mivel az arab országot világszerte az emberi jogok csorbításával hozzák összefüggésbe, bár a trónörökös óvatos reformokkal kísérletezik. Az elemzők szerint nem biztos, hogy a pénz önmagában elég lesz a sikerhez. Azt például nem tudni, hogy a szaúdiak mennyire szólnak bele a fejlesztésbe, vagy mennyire lesz vonzó a cégeknek az országba áthelyezni központjukat.

A Scopely csaknem 5 milliárd dolláros tranzakciója inkább azt jelezte, hogy Rijádnak a felett kell fizetne. Azt viszont tagadhatatlan, hogy a sivatagi királyság milliárdjai pont jókor érkeznek: a játékipar növekedése egy számjegyűre lassul, bár az még vita tárgya, hogy ez inkább korrekció vagy hosszú távú távú trend. Mindenesetre a befektetőket kereső stúdióknak az olajmonarchia ideális választás lehet, így a jövőben további felvásárlásokra lehet számítani.

Sosem ér véget a sztori? Most egy amerikai bíróság blokkolta az Activision Blizzard felvásárlását

A Microsoft több mint egy éve képtelen lezárni Activision Blizzard bekebelezését, most az amerikai bíróság adhat okot fejfájásra: a testület ugyanis ideiglenesen leállította az Activision Blizzard Microsoft általi felvásárlását. Az akvizíció sorsa azon múlik, hogy a cég hogyan birkózik meg a jogi kihívásokkal az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.