Harmincnégy éves csúcsot döntött a japán Nikkei 225 részvényindex. Az 1990 februárja óta nem látott magaslat arra utal, hogy a piac szerint a Bank of Japan fenntartja ultralaza monetáris politikáját , s kitart a gyenge jen mellett. A tokiói irányadó indexe kedden 1,2 százalékos emelkedéssel 36 984,51 pontra erősödött. Az index a múlt héten 6,6 százalékkal került feljebb, ami a legnagyobb heti nyereség volt 2022 márciusa óta. A Nomura előrejelzése szerint a Nikkei index az idei első negyedévben a 33–37 ezres tartományban mozoghat. 

An electric stock board shows the Nikkei 225 index exceeding 36,500 yen on the street in Chuo Ward, Tokyo on Jan. 22, 2024. Tokyo stock market hit the highest level in 34 years. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Eri Konno / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Konno Eri / Jomiuri Sinbun/ AFP

A Nikkei ralit támogatja, hogy a japán jegybank nem változtatott a monetáris kondíciókon. Az újonnan elhelyezett betétekre vonatkozó kamat mínusz 0,1 százalékon maradt, megfelelve az előzetes várakozásoknak. Nem változott a hozamgörbekontroll-program sem, továbbra is 1 százalékon tartják a tízéves lejárat felső korlátját. A következő időszakban elsősorban a bérek alakulását figyeli a jegybank, mivel tartós béremelkedés szükséges az inflációs célok eléréséhez. A 2024-es pénzügyi évre vonatkozó maginflációs várakozást 2,8 százalékról 2,4 százalékra csökkentették, a jövő évit 1,7 százalékról 1,8 százalékra emelték. 

A határidős árazások alapján a piaci szereplők júniusra vagy júliusra várják az első, 10 bázispontos kamatemelést Japánban. 

A jen mérsékelt erősödést mutatott a dollárral szemben a kedd reggeli kereskedésben. 

A japán benchmark index kosarában idén a legjobban teljesítő részvények közül a Fast Retailing 15 százalékot emelkedett eddig, a Nintendo 12 százalékot, a Trend Micro 11 százalékot, míg a DeNa 8 százalékot.

A kínai piacról menekülő befektetők tőkéje is segíti a japán tőzsdét. A kínai egyéni befektetők és a Kínában korábban pénzt parkoltató külföldiek is Tokió felé fordultak. Japán olcsóbb, mint az Egyesült Államok, s potenciálisan kevesebb politikai és szabályozási kockázattal jár a tokiói jelenlét. 

A Lazard szerint kedvezők a japán részvények közép- és hosszabb távú kilátásai, amit a vállalatirányítás fejlődésével, a tokiói tőzsde piacbarát intézkedéseivel, s a defláció felől az felé való elmozdulással magyaráznak.

Január második hetében nettó 6,5 milliárd dollárnyi japán részvényt vásároltak a külföldi befektetők.

A Nikkei 225 index alakulása 1985-től
 

A tokiói tőzsde sajátossága, hogy miközben 

jenben mérve dübörög a japán rali,

dollárban számolva a tokiói tőzsde az amerikai börzét másolja. Persze a két részvénypiac még csak nem is hasonlít egymáshoz, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a japán részvények általában olyankor múlják felül az amerikai széles piacot, amikor éppen omlik a jen árfolyama.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az Abenomics évtizedes reformfolyamatot indított Japánban, melynek nyomán ma már a japán menedzsmentek is a jövedelmezőségre összpontosítanak. Ennek következtében Japánban is divatba jött az osztalékfizetés, és a részvények visszavásárlása sem ritka.