Pénz- és tőkepiac

Lanyha volt a kereslet a rövid kötvényekre, a hosszú lejáratokból viszont bármennyit felszív a piac

Kedden diszkontkincstárjegy aukciót tartott az ÁKK, visszafogott volt a kereslet.

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkontkincstárjegyet a szokásos aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A heti rendszerességgel tartott aukción az ÁKK 30 milliárd forintért vitt piacra állampapírt. Az elsődleges forgalmazók mindössze 19,8 milliárd forintnyi ajánlatából végül 17,5 milliárd forintot fogadtak el.

Budapest, 2022. október 22.Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bejárata a Tabán irodaházban, a főváros I. kerületében, a Krisztina térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

Az aukciós átlaghozam 6,92 százalék volt, az előző aukción kialakult átlaghozamnál 1 bázisponttal alacsonyabb.

A hosszú futamidejű fix kötvényekre viszont hetek óta többszörös kereslet mutatkozik – ez tipikusnak tekinthető csökkenő kamatkörnyezet mellett, ilyenkor a távolabbi lejartú, fix kamatozású állampapíroka megugrik a kereslet, míg a rövidekre (diszkont kincstárjegyek) csökken.

Zsákolták az államkötvényeket a csütörtöki aukción

A meghirdetett mennyiségnél 97,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 127,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A kötvénypiaci kereslet alakulását nemrég a pénzügyminiszter is értékelte. Varga Mihály kijelentette, a múlt csütörtöki aukción a felkínált 30 milliárd forint állampapírra 258,46 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, vagyis közel 9-szeres kereslet volt a magyar papírokra. 

Megjegyezte: egyáltalán nincs szükség ekkora mennyiségre.

Az állampapírokról szóló legutóbbi cikkeink
Ezt írtuk mostanában állampapírokról.


 

államadósság ÁKK államkötvény kincstárjegy aukció
Kapcsolódó cikkek