A konszenzus alatti januári inflációs adatról számolt be péntek reggel a KSH, a fogyasztói árak 3,8 százalékkal nőttek 2023 azonos hónapjához képest. 

Hungarian,Forints,In,Hand,And,Grocery,Store,In,The,Background.
Fotó: Shutterstock

Ez a jegybank szemszögéből kedvező hír, hiszen az érték már a 2–4 százalékos célsávon belül van. Az adat elméletileg lehetővé teszi a kamatvágások felgyorsítását, ez pedig mérsékli a forint kamatelőnyét más devizákkal szemben, tehát a tankönyvek szerint az adatra a forintnak gyengülnie kellene. 

Ez így is történik péntek reggel, egy euróért már közel 390 forintot kell adni, azok után, hogy csütörtök óta szűk sávban (387–389 közt) zajlott a kereskedés. Az adat láttán pillanatok alatt egy egységet gyengült a forint, 388,9-ről 389,8-re. 

A Raiffeisen Bank elemzői így látják a piacot pénteken:

Az elemzők többsége továbbra sem tett le arról, hogy a közeljövőben fokozódhat a kamatcsökkentés üteme, amire már januárban sort kerített volna az MNB, a hónap második felében jött forintgyengülés azonban ezt elodázta. A forint most régiós viszonylatban is veszít pozíciójából, az alulteljesítés ismét igen látványos, amíg pedig ez így van, addig esetleg a várt alatti inflációs adatok sem feltétlenül erősítik tovább a 75 bázispontosnál is nagyobb lépésköz mellett folytatódó kamatcsökkentések valószínűségét.