Három intézményi befektető közül kettő a tőzsdei árfolyamingadozások növekedésére számít idén – mutat rá a Carne Group kutatása, melyből az is kitűnik, hogy felértékelődnek az olyan alternatív befektetések, mint a fedezeti alapok, a magántőkealapok, a és a vállalati kötvények. 

Financial,Analyst,Using,Laptop,Computer,,Standing,Next,To,Multi-monitor,Workstation
Fotó: Shutterstock

Kétszáz intézményi vezető bevonásával készített globális tanulmányt a Carne Group. A megkérdezettek 67 százaléka úgy gondolja, hogy a részvénypiacokon az idei évben növekedni fog a volatilitás, míg 

a válaszadók 6 százaléka drámai kilengéseket jósol. 

Ezért  az intézményi befektetőket egyre jobban vonzzák az alternatív eszközosztályok, melyeket hagyományosan kevésbé érintenek a rövid távú árfolyamingadozások.

Az is érdekes, hogy a válaszadók 88 százaléka úgy gondolja, szervezetük kockázati étvágya idén magasabb lesz, mint tavaly. De 11 százalék sokkal nagyobb kockázatvállalási hajlandósággal számol. Feltűnő, hogy a nyugdíjpénztárak 92 százaléka vállal idén nagyobb kockázatot. Igaz, csak 6 százalék számol jóval nagyobb kockázati étvággyal.  A biztosítási vagyonkezelők 86 százaléka számít nagyobb kockázati hajlandóságra, míg a tanácsadók esetében 96 százalékos ez az arány.

A felmérés szerint a következő években a megkérdezett intézményi befektetők 65 százaléka a fedezeti alapokat a legvonzóbb három alternatíva közé sorolja, míg 57 százalék a kockázati tőkét és 56 százalék pedig a magántőkét választotta. De vonzóak a vállalati kötvények is, melyek minden harmadik válaszadó számára vonzóak.

 

A részvénypiacok tartós volatilitása és a befektetők hozaméhsége megnövelte az érdeklődést az alternatív eszközosztályok iránt, melyek kévésbé korrelálnak a rövid távú árfolyammozgásokkal

 - mondta John Donohoe, a Carne Group vezérigazgatója. Hozzátéve: az intézményi befektetők az alternatívák felé irányuló beáramlás erős, de szelektív növekedését jósolják a következő öt évben. Az egyik terület, ahol a beáramlás különösen nőhet, a vállalati kötvények piaca.