Az eladók diktálták a tempót szerdán az európai tőzsdéken, a vezető nyugati részvényindexek kivétel nélkül veszteséges napot zártak. A párizsi CAC 40 0,3 százalékot, a frankfurti DAX 0,7 és a londoni börze zászlóshajója, az FTSE 100 egyaránt 0,7 százalékkal került lejjebb.

LUS_3590
Nem volt jó napja a hazai részvényeknek és a forintnak sem. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A pesti a pesszimista befektetői hangulatban is alulteljesítőnek bizonyult, ebben a Magyarországgal szemben indított újabb uniós kötelezettségszegési eljárás is szerepet játszhatott.

A BUX 1 százalékot esett, 64 345 ponton zárva a napot. Leginkább az OTP-vel bántak el a kereskedők, 16 540 forintig ütötték az első számú hazai bankpapír jegyzését, ami 2,1 százalékos esésnek számít.

A Mol 0,8 százalékot ereszkedve 2894 forinton állapodott meg, a Magyar Telekom kurzusa pedig 0,1 százalékkal, 769 forintra ereszkedett. A nagypapírok közül csupán a Richter tudott erősödni, a gyógyszergyártó részvényei 0,3 százalékkal, 9750 forintra drágultak.

A BUX-kosár legjobban teljesítő komponense az 1,6 százalékot emelkedő AutoWallis volt, a sereghajtó pedig az OTP.

A forintnak sem tett jót a magyar kormány és Brüsszel közötti újabb csörte, a hazai fizetőeszköz a tőzsdezárásra fél százalékkal a 388,3-es szintig gyengült az euróval szemben. A dollárhoz képest ugyancsak fél százalékot rontott a hazai fizetőeszköz. Az amerikai pénzt ezzel már 361 forint közelében jegyzik.