BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
bux, bét értéktőzsde

Nem hozta múlt heti bombaformáját a tőzsde

A csúcsdöntést követő korrekció után ma lényegében nem változott a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárta a napot. A részvénypiac forgalma 10 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az OTP 0,35 százalékkal, 17 320 forintra nőtt, a bankpapírral 6 milliárd forint értékben kereskedtek.

bux, bét
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A Richter 0,15 százalékkal, 97 495 forintra nőtt, 1,5 milliárdos forgalomban. A Magyar Telekom árfolyama 1,15 százalékkal, 793 forintra erősödött, a részvényekkel több mint 667 millió forint értékben kereskedtek. A Mol kurzusa 1,15 százalékkal, 2934 forintra csökkent, 1,48 milliárd forintos forgalom mellett. Az Opus 2,01 százalékkal 415 forintra gyengült, a papírokkal 127,8 millió forint értékben kereskedtek.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!

A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

Az elmúlt hetekben bombaformát mutatott a magyar tőzsde, 2023. decemberben a BUX első alkalommal zárt hatvanezer pont felett, december végén pedig átlépte a 61 ezres szintet is, és történelmi csúcsot ért el. Azóta pedig áttörte a 66 ezres szintet is, múlt hét pénteken pedig 66 390 pontnál új történelmi rekordot ért el a hazai részvényindex.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a 2023-as tőkepiaci körkép élesen ellentétes képet mutatott az egy évvel korábbi szinttel: míg 2022-ben a kötvényeken és a részvényeken is szinte csak veszteni lehetett világszerte, tavaly mindkét eszközosztály két számjegyű erősödést élt meg, viszonylag kevés olyan tőzsde volt, amely veszteséggel zárta a tavalyi esztendőt. A BUX közel 40 százalékos ralija épphogy elég a top 10-hez.

Az állampapírnál is jobb befektetést talált a lakosság, százmilliárdokkal többet hozott a konyhára

Egy év alatt harmadával gyarapodott a háztartások hazai értékpapírokban fialtatott összvagyona, ami 2023 végére jócskán átlépte a 23 ezermilliárd forintot is. A megtakarítások fele továbbra is állampapírban ketyeg, de a befektetési alapokkal tavaly gyorsabban lehetett előbbre lépni. A pesti tőzsde mellett kitartók is nagyot kaszálhattak a BUX 38 százalékos ralijával.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.